Комітет з питань аграрної та земельної політики: "Попри війну в Україні дві області вже розпочали жнива"

Інформаційне управління
27 червня 2022, 11:25

 

Попри військову агресію українські аграрії продовжують невтомно працювати на рідній землі та забезпечувати не лише себе продовольством, а й весь світ!

Так, в Одеській та Миколаївській областях аграрії вже розпочали збирання ранніх зернових та зернобобових культур, яке проведено на площі 42,2 тис. га. Перші обкоси дали намолот 92.1 тис. тонн зерна нового врожаю в т.ч.:

 озимого ячменю обмолочено 41,1 тис. га, при врожайності 21,9 ц/га намолочено 90 тис. тонн;

 озимої пшениці обмолочено 1,2 тис. га, при врожайності 17,8 ц/га намолочено 2 тис. тонн.

Відповідно до аналогічного періоду минулого року, жнива в цей час ще не розпочиналися.

Незважаючі на постійні обстріли,  люди та спецтехніка працюють і під час комендантської години, необхідний дозвіл щодо таких робіт можна отримати в районних військових адміністраціях.

В цьому році через війну вдалось засіяти лише три чверті орних земель України. Під час посівної аграрії зіткнулись з нестачею паливно-мастильних матеріалів, постійними обстрілами під час посівної, мінуванням полів тощо.

Незважаючи на загрози, успішне проведення весняно-польових робіт стало головним завданням для держави та українських аграріїв цього року. В зв’язку з війною відбулася і певна зміна в структурі посівних площ з точки зору пріоритетності сільськогосподарських культур. Найбільші зміни в структурі посівів стосувалася пшениці, кукурудзи, соняшника і сої.

Так, якщо в 2021 році ярої пшениці було посіяно 42 тис. га, то цього року - майже 200 тис. га. По-перше, пшениця важлива для продовольчої безпеки, по-друге, вона менш вибаглива культура з точки зору інтенсивності, матеріальних ресурсів.

Соя - культура, що невибаглива до мінеральних добрив. Хоча її площа посівів і залишилася на рівні попереднього року - близько 1 250 га (торік - 1300 га), але в цьогорічній структурі посівів її обсяги збільшилися, оскільки в цілому скоротилися посівні площі.

Площі посівів під соняшник скоротилися у порівнянні з минулим роком, але несуттєво і зберегли високий показник у 4 млн 700 тис. га.

Відбулося скорочення посівів кукурудзи: цього року 4 млн 600 тис. проти 5 млн 500 тис. га торік, що пов’язано насамперед з тим, що кукурудза дає велику врожайність і складніша в логістиці.

В умовах військової агресії росії питання збору врожаю в Україні, його зберігання та подальшої реалізації набувають глобального значення для продовольчої безпеки всього світу!