"Україна стоїть на захисті продовольчої безпеки світу", - голова Комітету з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду євродепутатам

Інформаційне управління
25 червня 2022, 16:36

 

Про це народний депутат зазначив під час зустрічі із європарламентарями у Львові. А також додав, що Україна розраховує на допомогу країн Європи у вирішенні питання експорту зернових. 

До України завітали євродепутати політичної групи «Відновити Європу» Дачьян Чолош, Джеремі Десерль, Марія Сорая Родрігес Рамос та Яна Тоом. Разом з народними депутатами вони оглянули виробничі потужності аграріїв Львівщини.

Під час зустрічі сторони обговорили питання налагодження нової логістики у військовий час, героїзм українських фермерів, що виживають в умовах дефіциту палива та складних прогнозів на посівну наступного року, ракетні обстріли російськими військами терміналів у портах, зокрема Миколаєві.

Голова Комітету повідомив, що цього року за прогнозами врожай зернових в Україні складатиме близько 50 мільйонів тонн. І хоча минулого року ця цифра була вища і складала 86 мільйонів тонн, для внутрішніх потреб країни цього буде достатньо. Однак гостро стоїть питання експорту, зберігання врожаю та фінансових можливостей аграріїв на наступну посівну.

«Ми як народні депутати працюємо над ініціативами, які мають спростити роботу аграріїв. Це і швидші процеси реєстрації техніки, і спрощені вимоги до перевезення тварин та насіння, контролюємо та вимагаємо підтримки від служб, які впливають на роботу галузі. Я особисто постійно на зв’язку з фермерами південних територій, які працюють поруч з лінією фронту. Сьогодні вони стоять на захисті продовольчої безпеки світу», - зазначив Олександр Гайду.

Він також акцентував увагу на необхідності підтримки України країнами Європи у питанні пошуку нових логістичних маршрутів для експорту зерна: «Нам дуже потрібна допомога міжнародних партнерів у вдосконаленні логістики. І ми сподіваємося, що вона не забариться».