Руслан Стефанчук: Будемо напрацьовувати всі необхідні напрями, потрібні для України на шляху до повноцінного членства в ЄС

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
24 червня 2022, 14:30

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук зустрівся з Комісаром Євросоюзу з питань навколишнього середовища, океанів і рибальства Віргініюсом Сінкевічусом.

Насамперед Спікер Парламенту України висловив вдячність за солідарність та особисту підтримку та наголосив, що Україна стала на шлях повноправного членства в ЄС, отримавши статус кандидата в ЄС, саме тому на порядку денному — і вирішення важливого блоку питань щодо навколишнього середовища.

«Війна, розв’язана рф в Україні, загрожує навколишньому природному середовищу. У перші дні ракети рф літали над атомними станціями в Україні: була захоплена Чорнобильська та Запорізька атомні електростанції — це все створює небезпеку й показує безвідповідальність рф у цій сфері», — зазначив Руслан Стефанчук.

Голова Верховної Ради України закцентував, що Україна хоче отримати чіткий перелік, що саме має зробити Парламент як законодавча гілка влади щодо отримання подальшої дорожньої карти у питанні законодавства. Також він нагадав, що 20 червня народні депутати України ухвалили Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо збереження лісів» — «фундаментальний документ, який сприяє європейській інтеграції України».

Окрім цього, Руслан Стефанчук порушив питання світової продовольчої кризи, необхідності розблокування українських портів, підтримки членства України у стратегії ЄС щодо регіону Балтійського моря та виключення рф як держави-агресора з міжнародних організацій, які опікуються питаннями, зокрема, щодо Чорноморського регіону.

Зі свого боку, Комісар ЄС з питань навколишнього середовища, океанів та рибальства зауважив, що Україна може розраховувати на повноцінну підтримку: «Ми перебуваємо у постійному зв’язку з Міністром захисту довкілля та природних ресурсів України й Головою Комітету з питань екологічної політики та природокористування щодо поточних питань і планів на майбутнє».

Віргініюс Сінкевічус наголосив, що подібні зустрічі та обговорення мають бути сигналом для колег для розширення співробітництва та побудови фундаментальної співпраці у реальних проектах.

«Ми все усвідомлюємо та абсолютно адекватно ставимося. Будемо напрацьовувати всі необхідні напрями, які потрібні для України на шляху до повноцінного членства в ЄС», — насамкінець акцентував Руслан Стефанчук і подякував за запрошення для України приєднатися до кліматичної та екологічної програми ЄС «LIFE».