Віцеспікерка Олена Кондратюк: Одержання кандидатства — це лише перший, але важливий крок для здобуття повноправного членства у Євросоюзі

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
24 червня 2022, 12:34










В Україні чітко розуміють, що одержання кандидатства — це лише перший крок у напрямку здобуття повноправного членства у Європейському Союзі. На цьому наголосила Заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк, коментуючи позитивне рішення Європейської Ради про офіційне надання Україні статусу держави-кандидата.

За словами Віцеспікерки, далі перед нами — складний шлях, тривалість якого залежить від нас самих і цей шлях має два важливих складники.

«Перший. Україна має досягти високих стандартів ЄС у всіх сферах політичного та суспільного життя. Маю на увазі, насамперед, такі основні питання як: свободи людини і громадянина, верховенства права, свободи слова, подальшого реформування правоохоронних і судових органів», — пояснила Олена Кондратюк.

Окремий блок, акцентувала Заступниця Голови Парламенту, — це остаточне приведення українського законодавства у відповідність до європейського: «Це завдання вважаю головним для українського Парламенту». Водночас економіка та енергетика нашої держави мають стати невід’ємними складниками європейської.

«Другий складник полягає у відкритті діалогу з усіма країнами-членами Європейського Союзу задля закриття всіх відкритих питань двостороннього характеру та досягнення їхньої згоди на членство України в ЄС. І тут у жодному разі не йдеться про прилаштування, це про віднайдення спільних інтересів і досягнення обопільно прийнятних результатів», — вважає Олена Кондратюк.

Якщо говорити про ближчу перспективу, то варто щільно працювати з країнами, які головуватимуть найближчим часом у Європейській Раді, а це — Чеська Республіка та Швеція.

«Україна та українські питання будуть головним пріоритетом Чехії під час головування в Єврораді, яке розпочинається 1 липня цього року. Так само вже зараз маємо спільно зі шведськими партнерами планувати і їхнє головування», — зазначила Віцеспікерка.

Олена Кондратюк звернула увагу, що вперше Українська держава застосувала масовану, багаторівневу та різносторонню дипломатію для досягнення мети, якою є отримання Україною статусу кандидата на вступ до Європейського Союзу.

«Це безсумнівно безпрецедентний випадок в історії української дипломатії, коли було сплановано та залучено дипломатичну синергію Президента та його Офісу, Уряду, Міністерства закордонних справ та Верховної Ради України. Я хочу подякувати всім колегам за цю натхненну спільну роботу. Особливо Руслану Стефанчуку, Олександрові Корнієнку, Іванні Климпуш-Цинцадзе та Марії Мезенцевій», — зауважила Заступниця Голови Парламенту.

Вона також окремо наголосила на важливості й необхідності відродження фахової парламентської дипломатії, яка повною мірою проявила себе саме для отримання Україною статусу кандидата.

«Це — вимога часу, який, попри всю складність, свідчить про те, що коли ми діємо злагоджено та єдиним фронтом, — ми перемагаємо. Упродовж усіх поїздок і різнорівневих зустрічей із керівництвом країн ЄС, я, попри скепсис деяких колег, залишалась оптимісткою у наданні нам чіткого сигналу щодо членства в ЄС. Дякую нашим Збройним Силам, які захищають Україну та всі країни ЄС», — відзначила Олена Кондратюк.