"Наше завдання - в умовах війни підготуватись до стабільного проходження опалювального сезону" - Голова Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус

Інформаційне управління
23 червня 2022, 12:30

 

«Підготовка до опалювального сезону вже розпочалась. Для успішного його проходження приймаються відповідні рішення Міністерством енергетики та Парламентом. Зокрема, у вівторок, Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроект, який має допомогти стабільно пройти осінньо-зимовий період без підвищення цін на газ та тарифів на тепло», - повідомив Голова Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус.

«Наше завдання - проводити підготовку до осінньо-зимового періоду таким чином, щоб у нас було гарантовано достатньо енергоресурсів, як вугілля, так і газу», - сказав Андрій Герус.

Голова Комітету зазначив, що українські компанії здійснюють видобуток газу на території України, але також Україна імпортуватиме газ з Європи (Словаччина, Угорщина, Польща), який, в свою чергу, потраплятиме туди, зокрема, з США.

«Цього року США для України буде значним постачальником природного газу» - додав він.

Щодо вугілля - його закуповують як приватні компанії, так і державна компанія «Центренерго». Наразі морські шляхи для поставок вугілля заблоковані, проте, незважаючи на війну, в Україні продовжується видобуток власного вугілля: це місто Павлоград, діючі шахти Донбасу та шахти Львівсько-Волинського вугільного басейну. Також здійснюються поставки з Польщі і з інших країн, звідки вугілля може постачатись транзитом залізницею.

Раніше Андрій Герус зазначав, що важливим залишається питання оплати комунальних послуг, так як для енергосистеми потрібні кошти для закупівлі газу та вугілля.