Безпекова та гуманітарна ситуації в Україні стала темою експертного обговорення: «Роль ОБСЄ у вирішенні війни в Україні та її наслідків»

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
23 червня 2022, 09:00


22 червня 2022 року у режимі відеоконференції відбулося експертне обговорення: «Роль ОБСЄ у вирішенні війни в Україні та її наслідків». Конференція організована у межах ініціативи Парламентської Асамблеї ОБСЄ «Заклик до дій, Гельсінкі 50+».

Участь у заході взяв Керівник Постійної делегації Верховної Ради України в ПА ОБСЄ Микита Потураєв та член Постійної делегації Павло Фролов.

До обговорення приєдналися понад 50 парламентаріїв держав-членів ОБСЄ. Перед учасниками виступили Президент ПА ОБСЄ Маргарета Седерфельт,  Микита Потураєв, Директор Центру ОБСЄ з попередження конфліктів Тула Йрйола та старший експерт Центру Фрідріха Еберта Олександра Дієнес.

У своїй презентації Микита Потураєв повідомив про актуальну безпекову ситуацію в Україні, наголосив на важливості використання коректної термінології щодо подій в Україні. Також політик акцентував на гуманітарній та гуманістичній складових наслідків збройної агресії росії проти України, важливості притягнення до відповідальності винних у скоєнні воєнних злочинів та злочинів проти людяності й необхідності створення спеціального міжнародного трибуналу.

Тула Йрйола та Олександра Дієнес поінформували про діяльність ОБСЄ в Україні, допомогу держав світу нашій країні, гуманітарні та соціально-економічні аспекти наслідків війни.

У межах обговорення парламентарії порушували питання воєнних злочинів та злочинів проти людяності, геноциду Українського народу, різних форм насильства проти цивільного населення України на окупованих територіях.

Співрозмовники обговорили проблему примусової депортації, загрозу торгівлі людьми, руйнування цивільної інфраструктури, знищення української економіки, відновлення миру та стабільності.

Зі свого боку, Павло Фролов наголосив на складній гуманітарній ситуації, людських втратах та знищенні української економіки, закликав присутніх сприяти збільшенню допомоги Україні, зокрема, військово-технічної. Він також акцентував на необхідності посилення санкційної політики проти держави-агресора.