Виступ у Верховній Раді України Президента Словацької Республіки Зузани Чапутової

Інформаційне управління
31 травня 2022, 15:45

Президентка Словацької Республіки Зузана Чапутова виступила з промовою до Верховної Ради України.

Президентка Словацької Республіки наголосила, що «українці захищають свою країну, своє життя, своє майбутнє та своє право ухвалювати рішення самостійно. Ви захищаєте право та правила, які гарантували нашому континенту десятиліття миру, правила, які сьогодні зримо топче російська федерація. Своєю боротьбою ви захищаєте й нас, і ми дякуємо вам за це, ваша війна справедлива й оборонна. У цій війні весь демократичний світ на вашому боці й не лише риторикою, яку ви вже давно слухаєте, зараз настав час дій».

Зузана Чапутова відзначила, що Словаччина - сусід України і «відчуває прямі наслідки російської агресії проти вас, ми не закриваємо очей. Ми сьогодні входимо у ряд країн, які, з огляду на кількість населення, допомагають найбільше. Ми не можемо воювати разом із вами зі зброєю в руках, але хочу сказати, що ми можемо зробити та що робимо.»

Вона зазначила, що пишається «потужною хвилею солідарності своїх співгромадян» і додала, що у перші дні вторгнення на нашому спільному кордоні привітала ваших громадян і бачила наслідки пекла, яке путін створив на нашій землі.

Президентка Словацької Республіки запевнила українських парламентаріїв, що Словаччина «подбає про тих, кому внаслідок війни довелося виїхати за кордон, про ваших дружин і дітей, доти, доки їм це буде потрібно»; «знає, що окупантів із вашої країни не виженуть наші пакунки з ліками та продуктами. Вашим захисникам потрібна військова техніка та спорядження, тому ми допомагаємо та будемо допомагати й у цьому напрямі».


Вона нагадала, що нещодавно це була системи оборони С-300, розмінувальна техніка та боєприпаси, незабаром будуть гаубиці Zuzana. «Про це ми також говоримо й із нашими партнерами та союзниками, що Україні потрібна не лише гуманітарна, але військова допомога», - сказала вона.

Зузана Чапутова також сказала про допомогу Генеральній прокуратурі та експертам, яку почали надавати судові експерти та поліцейські зі Словаччини. «Я знаю, що документування злочинів, які росія скоїла в Україні, не поверне вам ваших близьких. Але це дасть змогу розповісти всьому світові, що сталося, та обвинуватити тих, хто це все спричинив», - зазначила вона.

Зузана Чапутова також сказала, що Словаччина допоможе Україні в експорті зерна та інших товарів, які сьогодні режим путіна цинічно конфіскує або блокує в українських портах.

Зузана Чапутова зазначила, що сьогодні продовжуються дебати щодо того, чи надати або не надавати Україні статус країни-кандидата на вступ до Європейського Союзу. «Відповідь для нас і для вас зрозуміла. Україна належить до Європейського Союзу та буде його частиною. Словаччина та я особисто зробимо все, щоби це сталося якнайшвидше, і я продовжуватиму говорити про це з нашими європейськими лідерами», - сказала вона.

Президентка Словацької Республіки запевнила, що Словаччина й надалі підтримуватимемо Україїну, щоб українці були якомога сильнішими у цих перемовинах.