Комітет з питань прав людини інформує щодо першочергових дій, які необхідно здійснити близьким родичам та членам сімей осіб, зниклих безвісти за особливих обставин

Інформаційне управління
21 червня 2022, 12:55

 

        Відповідно до оновленої редакції Закону України «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти за особливих обставин» (далі - Закон) особою, зниклою безвісти за особливих обставин визнається особа, зникла безвісти у зв’язку із:

       - збройним конфліктом;

       - воєнними діями;

       - тимчасовою окупацією частини території України;

       - надзвичайними ситуаціями природного чи техногенного характеру.

       У разі наявності інформації про зникнення особи безвісти за вказаних обставин, необхідно вчинити наступні дії:

       1. Подати заяву про розшук особи, зниклої безвісти за особливих обставин, до відповідного територіального органу Національної поліції України.

       Важливо: заява про розшук особи, зниклої безвісти за особливих обставин, може бути подана  не тільки родичем такої особи, а й будь-якою іншою особою, якій стало відомо про зникнення (стаття 18 Закону).

       2. Отримати від слідчого Національної поліції України витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР) про відкриття кримінального провадження за фактом зникнення особи безвісті за особливих обставин із зазначенням заявника.

       Право заявника на отримання витягу з ЄРДР передбачене пунктом 11 частини другої статті 60 Кримінального процесуального кодексу України.

       3. Надати слідчому Національної поліції України якомога більше інформації, яка може сприяти розшуку особи, зниклої безвісти за особливих обставин. Це можуть бути:

       - відомості про шрами, татуювання, імпланти;

       - фотокартки та відеозаписи зниклої особи;

       - копії документів (паспортний документ, ідентифікаційний податковий номер, свідоцтва органів державної реєстрації актів цивільного стану тощо);

       - медичні документи зниклої особи, зокрема від сімейного лікаря, хірурга, стоматолога, травматолога тощо;

       - інші наявні відомості та (або) дані про зниклу особу.

       4. Надати біологічний ДНК-матеріал для проведення молекулярно-генетичного аналізу (для батька, матері, дітей, братів та сестер зниклої особи).

       Відповідні дії здійснюються за направленням слідчого Національної поліції України.

       5. Маючи статус заявника та, у встановлених законодавством випадках, особи, потерпілої від кримінального правопорушення, підтримувати зв'язок зі слідчим, який зобов’язаний повідомляти Вас про хід слідства та про заходи, вжиті для розшуку особи.

       Важливо:

       У разі отримання інформації про зникнення особи за особливих обставин або заяви про розшук такої особи Національна поліція України зобов’язана інформувати Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин (далі - Уповноважений) протягом трьох днів з моменту отримання такої інформації або заяви (стаття 18 Закону).

       Уповноважений, з метою отримання інформації, що може сприяти розшуку особи, зниклої безвісти за особливих обставин, здійснює дії передбачені статтею 19 Закону, узагальнює отриману інформацію та у триденний строк передає її до відповідного територіального органу Національної поліції України для вжиття заходів з розшуку особи, зниклої безвісти за особливих обставин, про що повідомляє заявника.

        Уповноважений здійснює моніторинг виконання заходів щодо розшуку осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, і має право витребувати у відповідного територіального органу Національної поліції України інформацію про результати виконання таких заходів на будь-якій стадії їх проведення на підставі запиту від заявника або за власною ініціативою.

       Примітка:

       Відомості, зазначені у заяві про розшук особи, зниклої безвісти за особливих обставин, підлягають внесенню до Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, протягом 24 годин після отримання Уповноваженим від Національної поліції України інформації про зникнення особи за особливих обставин або інформації про отримання заяви про розшук такої особи.

       Станом на даний час Єдиний реєстр осіб, зниклих безвісти за особливих обставин знаходиться на стадії розробки, тому відомості щодо зниклої особи до вказаного реєстру не вносяться. Про початок функціонування Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин (далі - Реєстр), Міністерством внутрішніх справ України буде повідомлено у газеті "Голос України".

       Після початку роботи Реєстру близькі родичі та члени сімей осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, зможуть не тільки реалізувати своє право на розшук осіб, а й, зокрема, на соціальний захист.