Віцеспікерка Олена Кондратюк: Cтворення Парламентської асамблеї Тримор’я може стати міцним фундаментом взаємодії в межах Ініціативи трьох морів

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
21 червня 2022, 11:49

«Україна розглядає співпрацю у форматі Ініціативи трьох морів, як невід’ємну і прикладну складову інтеграції України до європейського політичного, економічного, енергетичного, безпекового та гуманітарного простору»,  — звернулася до учасників та учасниць другого дня саміту Ініціативи трьох морів у Ризі Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк та додала, що без України неможливо уявити повноцінний розвиток Тримор'я. 

Віцеспікерка зауважила, що поділяє думку Прем’єр-міністра Польщі Матеуша Моравецького, який нещодавно заявив, що «Ініціатива трьох морів неможлива без залучення до неї вільної і суверенної України». «Україна зараз бореться за свій суверенітет, але в широкому сенсі — і за суверенітет держав Тримор’я», — заявив, зі свого боку, Матеуш Моравецький.

«Без України архітектура Тримор'я буде неповною. Ми є великою чорноморською державою. Протяжність української берегової лінії Чорного моря становить 1540 кілометрів, що є майже половиною від її загальної довжини. Присутність України у Тримор'ї робить довершеною як міжрегіональну, так і європейську архітектуру безпеки, транспортної та енергетичної інфраструктури», — зазначила Олена Кондратюк. 

Окрім того, Заступниця Голови Парламенту окреслила, яким може бути внесок України у розвиток Тримор’я. Насамперед Україна — це гарант продовольчої безпеки, це транспортні та енергетичні коридори з півночі на південь. Також це масштабний газовий коридор «Північ-Південь», який може бути посилений можливостями України, що володіє одними з найбільших підземних газосховищ та найбільш розгалуженою системою транспортування і розподілу природного газу. «Українська інфраструктура транспортування та зберігання газу має величезний профіцит потужності, сполучена із сусідніми країнами-учасницями 3SI — Румунією, Угорщиною, Словаччиною, Польщею — та може задовольнити потреби всіх країн Тримор’я», — додала вона, акцентувавши, що саме в Україні можна створити газовий хаб, який буде сполучатися зі згаданим коридором інтерконектором «Україна-Польща»

«Це — створення основного транс’європейського коридору VIA CARPATHIA. У цьому проекті Україна може відігравати роль логістичного центру, з'єднавши північну та південну частини Європи», — повідомила Олена Кондратюк, наголосивши, що Україна зацікавлена в реалізації проекту Rail Baltica, частиною якого має стати швидкісна залізнична лінія «Варшава-Київ».

«Перспективним є вантажний коридор між Литвою та Україною Viking Train. До того ж, Україна здатна надати підтримку багатьом цифровим інфраструктурним проектам, зробити значний внесок у сферу фінансових технологій, такі програми як Digital Europe Programme, Life Programme, Single Market Programme», — зазначила Віцеспікерка. 

Заступниця Голови Верховної Ради України зауважила, що Україна здобула реальний досвід у сфері кібербезпеки: «Разом із державами-членами 3SI (особливо Балтійськими) ми володіємо та можемо ділитися унікальними знаннями боротьби з кіберзагрозами». 

Окрім того, Олена Кондратюк наголосила, що Україна має найбільш досвідчену та боєздатну армію в Європі, яка може суттєво посилити безпеку Міжмор’я та всього Європейського Союзу. 

Також Україна зацікавлена у культурних обмінах та спільній протидії російській гуманітарній агресії.

«Водночас Тримор'я може відіграти головну роль у повоєнній відбудові України. Тому звернулася до лідерів 12 країн ЄС, які входять до Тримор'я, з проханням розглянути надання Україні статусу повноправного члена Ініціативи трьох морів», — повідомила Олена Кондратюк. 

Насамкінець Віцеспікерка Парламенту розповіла, що за останні два місяці особисто відвідала більшість країн Тримор’я: «Як прихильниця парламентаризму і парламентської дипломатії, вважаю, що національні парламенти мають активно долучитися до розвитку Ініціативи трьох морів». 

Саме тому Олена Кондратюк внесла на розгляд й обговорення Саміту ідею створення Парламентської Асамблеї Тримор'я, яка може стати міцним фундаментом взаємодії.

«Війна в Європі припиниться тоді, коли ми спільними зусиллями зупинимо путіна. Україні потрібна наступальна зброя. Нам потрібен мир, нам потрібна Перемога! Лише Перемога зробить Європу по-справжньому вільною, сильною і самодостатньою», — резюмувала Заступниця Голови Верховної Ради України.