Верховна Рада України прийняла Постанову "Про звернення Верховної Ради України до Комітету ООН з прав людини, Комітету ООН з прав дитини, Міжнародного суду ООН в Гаазі, Верховного комісара ООН у справах біженців про порушення Російською Федерацією міжнародних договорів та конвенцій та про неприпустимість передання дітей - громадян України, викрадених та примусово вивезених до держави-агресора, інших країн або в межах окупованих територій України, в сім’ї російських громадян"

Інформаційне управління
19 червня 2022, 16:24

У прийнятій Постанові, реєстр. №7450, Верховна Рада звернувся до комітетів ООН з прав людини, з прав дитини, Міжнародного суду ООН в Гаазі, Верховного комісара ООН у справах біженців про порушення російською федерацією міжнародних договорів та конвенцій та про неприпустимість передання в сім’ї російських громадян українських дітей, викрадених та примусово вивезених до держави-агресора, інших країн або в межах окупованих територій України.

Нехтуючи всіма нормами міжнародного права - передусім Женевською конвенцією про захист цивільного населення під час війни - Російська Федерація примусово депортувала на свою територію мільйони громадян України, серед яких є діти, у тому числі діти - сироти та діти, позбавлені батьківського піклування. Ба більше, президентом Російської Федерації підписано Указ про набуття у спрощеному порядку російського громадянства дітьми-сиротами з України.

Верховна Рада України звертається до авторитетних інституцій з вимогою невідкладно вдатися до рішучих кроків для захисту дітей - громадян України та повернення їх на підконтрольні Україні території.