Верховна Рада України 19 червня на пленарному засіданні прийняла низку законів, законопроектів і постанов

Інформаційне управління
19 червня 2022, 15:52

У неділю - 19 червня Верховна Рада України прийняла в цілому 15 законів та 3 постанови, в першому читанні - два законопроекти.

Детально про усі сьогоднішні рішення.

Законодавчі акти прийняті в цілому:

1. Постановою «Про Звернення Верховної Ради України до держав-членів Європейського Союзу та інституцій Європейського Союзу щодо підтримки надання Україні статусу країни-кандидата на вступ до ЄС», №7471, народні депутати звернулись до держав-членів Євросоюзу та інституцій ЄС щодо підтримки надання Україні статусу країни-кандидата на вступ до ЄС та закликали парламенти та уряди держав-членів ЄС, а також інституції ЄС здійснити всі необхідні кроки для негайного надання цього статусу Україні. Крім цього, знову закликали посилити санкційній тиск на росію та білорусь, зокрема, щодо повного ембарго на всі російські енергоносії, санкцій проти фінансового сектору, продовження персональних санкцій, блокади російських суден та портів.

2. Законом «Про припинення дії Угоди між Урядом України та Урядом Російської Федерації про науково-технічне співробітництво», №0149, припинено дію Угоди між Урядами України та рф про науково-технічне співробітництво.

3. Законом «Про ратифікацію Угоди № 1 у формі обміну листами між Україною та Сполученим Королівством Великої Британії і Північної Ірландії про внесення змін до Угоди про політичне співробітництво, вільну торгівлю і стратегічне партнерство між Україною та Сполученим Королівством Великої Британії і Північної Ірландії», №0155, ратифіковано Угоду про внесення змін до Угоди про політичне співробітництво, вільну торгівлю і стратегічне партнерство між Україною та Великобританією.

4. Законом «Про вихід з Угоди щодо співробітництва у розвитку та використанні систем стільникового рухомого зв’язку», №0093, Україна вийшла із Угоди щодо співробітництва у розвитку та використанні систем стільникового рухомого зв’язку серед країн-учасниць СНД.

5. Законом «Про вихід з Угоди про створення Міждержавного резерву біопрепаратів і інших засобів захисту тварин у державах-учасницях Співдружності Незалежних Держав», №0103, Україна вийшла із Угоди про створення Міждержавного резерву біопрепаратів і інших засобів захисту тварин у державах - учасницях СНД.

6. Законом "Про вихід з Протоколу про внесення поправок до Угоди про Міжурядовий фельд’єгерський зв’язок", №0141, Україна вийшла із Протоколу про внесення поправок до Угоди про Міжурядовий фельд’єгерський зв’язок щодо доставки офіційної кореспонденції органів СНД, який стосувався права співробітників на зберігання та застосування табельної зброї згідно національного законодавства.

7. Законом «Про вихід з Угоди про підтримку і розвиток малого підприємництва в державах-учасницях СНД», №0147, Україна вийшла із Угоди про підтримку і розвиток малого підприємництва в державах - учасницях СНД.

8. Постановою «Про Звернення Верховної Ради України до урядів та парламентів іноземних держав щодо припинення дії договорів із країною-агресором Російською Федерацією про уникнення подвійного оподаткування, №7430, народні депутати звернулись до урядів та парламентів іноземних держав щодо припинення дії договорів із країною-агресором рф про уникнення подвійного оподаткування, що сприятиме збільшенню економічного тиску на росію задля зупинення її військової агресії.

9. Постановою «Про звернення Верховної Ради України до Комітету ООН з прав людини, Комітету ООН з прав дитини, Міжнародного суду ООН в Гаазі, Верховного комісара ООН у справах біженців про порушення Російською Федерацією міжнародних договорів та конвенцій та про неприпустимість передання дітей - громадян України, викрадених та примусово вивезених до держави-агресора, інших країн або в межах окупованих територій України, в сім’ї російських громадян», №7450, Парламент звернувся до комітетів ООН з прав людини, з прав дитини, Міжнародного суду ООН в Гаазі, Верховного комісара ООН у справах біженців про порушення російською федерацією міжнародних договорів та конвенцій та про неприпустимість передання в сім’ї російських громадян українських дітей, викрадених та примусово вивезених до держави-агресора, інших країн або в межах окупованих територій України.

10. Законом «Про внесення змін до Закону України "Про Український культурний фонд", №7417, тимчасово на період з 24 лютого до 31 грудня 2022 року народні депутати зупинили норму щодо здійснення фінансування поточної діяльності та матеріально-технічного забезпечення Українського культурного фонду та його експертних рад в обсязі до 16% річних надходжень Фонду з усіх джерел.

11. Законом «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування військовим збором грошового забезпечення військовослужбовців та інших осіб, які беруть безпосередню участь в бойових діях в умовах воєнного стану», №7432, скасовано сплату військового збору для військовослужбовців ЗСУ, Нацгвардії, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Держприкордонслужби, осіб рядового, начальницького складу, працівників МВС, Управління держохорони, Держслужби спецзв’язку та захисту інформації, інших військових формувань та інших осіб - у разі їх участі у відсічі та стримуванні збройної агресій росії в умовах воєнного стану.

12. Законом «Про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення обмежень на ввезення та розповсюдження видавничої продукції, що стосується держави-агресора, Республіки Білорусь, тимчасово окупованої території України», №7459, заборонено ввезення і розповсюдження в Україні видавничої продукції з рф, білорусі, тимчасово окупованих територій України, а для видань, виданих мовою держави-агресора, що ввозяться з інших країн, - запровадили дозвільний порядок ввезення, який досі діяв для видань, що ввозяться з росії.

13. Законом «Про внесення змін до деяких законів України щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах та заборони відтворення музичної продукції походження держави-агресора», №7273-д, визначено поняття національного музичного продукту, запровадили програми його підтримки та розвитку, в т.ч. шляхом грантування, заборонили публічне виконання, показ, демонстрацію, сповіщення фонограм, відеограм та музичних кліпів, які здійснені співаком (співачкою), який після 1991 року був громадянином держави-агресора або зареєстрованим у рф фіз/юр особам (крім колишніх, які є або на момент смерті були громадянами України і не мають або не мали на момент смерті рф-громадянства), збільшили до 40% частку пісень та до 75% добового обсягу ведення новинно-аналітичних та розважальних передач державною мовою при здійсненні радіомовлення, а також заборонили проведення гастрольних заходів виконавцями/співаками - громадянами рф (крім тих, які засуджують агресію проти України та внесені до відповідного Переліку).

14. Законом «Про внесення зміни до розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі» та інших законів України щодо вдосконалення системи функціонування та оскарження публічних закупівель» щодо процедури розгляду скарг», №7328, скорочено з 12 до 6 місяців строк, після спливу якого (після припинення воєнного стану) набирають чинності норми закону про публічні закупівлі щодо органів оскарження та функціонування Комісії (комісій) з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель.

15. Законом «Про внесення змін до Закону України "Про професійну (професійно-технічну) освіту" щодо окремих аспектів підготовки кваліфікованих робітників в умовах воєнного стану та відновлення економіки, №7293, врегульовано функціонування професійно-технічної освіти, зокрема, дозволили здобувати її без одночасного здобуття повної загальної середньої освіти, здобувати профосвіту за іншими професіями безоплатно впродовж життя через 3 роки після попередньої освіти за наявності страхового стажу від 2 років та вільних місць після зарахування здобувачів першої профосвіти, спрямовували освітні програми на здобуття як повних, так і часткових професійних кваліфікацій, скасували прив’язку до реєстрації місця проживання особи до території відповідної територіальної громади.

16. Законом «Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання розвитку українського книговидання і книгорозповсюдження, №6287, запроваджено стимулювання розвитку українського книжкового ринку як важливого фактору гуманітарного розвитку та національної безпеки, зокрема, передбачили з 2023 року надання держсубсидії (у розмірі до 20% доходу) для відшкодування витрат на оренду нерухомого майна, що використовується суб'єктом видавничої справи (який продаватиме книги укр.мовою, мовами ЄС та корінних народів з використанням РРО), а також встановили надання громадянам України натуральної допомоги у вигляді сертифіката на придбання книг на 0,3 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (зараз це 800 грн).

17. Законом «Про внесення змін до статті 52 Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" щодо вдосконалення порядку виплати пенсій», №7337, удосконалено порядок виплати пенсій військовослужбовцям, закріпивши виплату пенсії у грошовій формі не пізніше останнього дня місяця за який вона виплачується, а також скасувавши монополію Ощадбанка та дозволивши пенсіонеру самому вказувати місце фактичного проживання і місце виплати пенсії.

18. Законом «Про внесення змін до деяких законів України в сфері освіти щодо врегулювання окремих питань освітньої діяльності в умовах воєнного стану», №7325, зупинено на час воєнного стану положення законів щодо загальної середньої освіти в частині граничної верхньої межі кількості учнів у класі, зміни типу, ліквідації закладу у сільській місцевості, прав засновника державного чи комунального закладу продовжити без проведення конкурсу строк дії строкового трудового договору (контракту) з керівником на строк не більше ніж на 6 місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану, а також визначення Кабінетом Міністрів під час воєнного стану тривалості навчального року, дати його початку та/або закінчення.

Прийняті у першому читанні:

19. Законопроектом про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей встановлення юридичних фактів в умовах воєнного чи надзвичайного стану, №7310, прийнятим за основу, пропонується спростити провадження у справах про встановлення факту народження або смерті особи на території, на якій діє воєнний чи надзвичайний стан, та передбачити негайне виконання судових рішень, а також звільнити від судового збору заявників.

20. Законопроектом про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення вимог цивільного захисту під час планування та забудови територій, №7398, прийнятим за основу, запропонували побудувати мережу надійних укриттів, які захищатимуть людей від повітряних чи хімічних атак, зокрема, включати до складу містобудівної документації на регіональному та місцевому рівнях та відповідно проектної документації на будівництво об’єктів з середніми (СС2) та значними (СС3) наслідками - розділ щодо інженерно-технічних заходів цивільного захисту, а при недотриманні цих вимог - відмовляти у видачі сертифіката про прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об'єкта.