Олена Кондратюк: Верховна Рада України вдячна Сеймасу Литви за непримиренну позицію щодо засудження злочинів рф

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
17 червня 2022, 12:15

 

Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк подякувала Сеймасу Литви за одноголосне ухвалення резолюції щодо визнання депортацією примусове вивезення окупантами громадян України до росії.

Таку резолюцію Парламент Литви ухвалив на засіданні 16 червня. Литовські депутати засудили вигнання та насильницьку депортацію до рф або на території, що знаходяться під її тимчасовим контролем, більш як мільйона мирних жителів України.

У резолюції наголошується, що ці дії вчинені з метою знищення української ідентичності та здійснення насильницької асиміляції. Сеймас Литви звернув увагу, що серед депортованих – 200 тисяч неповнолітніх українців. Це є порушенням прав та свобод дітей, гарантованих Конвенцією ООН про права дитини, Гаазькою та Женевською конвенціями.

Депутати литовського Парламенту також закликали світову спільноту добиватися відповідальності за ці злочини.

«Верховна Рада вдячна Сеймасу Литви за солідарність з Українським народом і непримиренну позицію щодо засудження злочинів рф проти українських громадян. Для мене було великою честю виступити у Сеймасі Литви на початку травня, в день прийняття рішення про визнання геноциду Українського народу, який вчиняє рф», – зазначила Заступниця Голови Парламенту.

За її словами, наші народи не з чуток знають і відчули на собі, що таке злочини тоталітарних режимів.

«Новим голосуванням про визнання депортації українців Парламент Литви вкотре проявив свою відданість підтримці України, загальнолюдським та європейським цінностям», – наголосила Олена Кондратюк.