Майже півмільйона українських пенсіонерів вимушено виїхали за кордон через широкомасштабне воєнне вторгнення росії в Україну

Інформаційне управління
15 червня 2022, 09:37

У червні 2022 року державою заплановано здійснити чергові виплати пенсій громадянам України на суму майже 50 млрд гривень. Станом на 01.04.2022 кількість одержувачів пенсій по Україні становить 10 793 258 осіб. Традиційно виплата пенсій здійснюється через поштові відділення та банківські установи.

Варто зазначити, що не всі українські пенсіонери перебувають на території нашої держави. Після широкомасштабного воєнного вторгнення російської федерації на територію України більше півмільйона пенсіонерів вимушено виїхали за кордон задля порятунку власного життя. 

За даними, які щотижнево оновлюються дипломатичними представництвами України за кордоном, станом на 25 травня 2022 року загальна кількість осіб віком понад 60 років, які прибули до іноземних державах після 24 лютого 2022 року становить 502 980 осіб.

На сьогодні низку питань щодо отримання громадянами пенсій та інших соціальних допомог в період воєнного стану вже врегульовано на законодавчому рівні. Органами Пенсійного фонду України та соціального захисту населення здійснюється щомісячне нарахування пенсій та соціальних допомог як  внутрішньо переміщеним особам, так і громадянам, які виїхали за кордон через війну в Україні.

Ці виплати здійснюються незалежно від зареєстрованого місця проживання отримувача впродовж воєнного стану, а також протягом місяця після його скасування без додаткових звернень людини та подання підтверджувальних документів.

Громадяни, які виїхали за кордон через війну, можуть отримувати свої пенсійні та соціальні виплати від держави Україна тільки у тому разі, якщо до війни отримували ці виплати через установи банків. У такому випадку вони можуть вільно користуватись за кордоном банківськими картками українських банків та отримувати свої виплати.

Труднощі з отриманням пенсійних та соціальних виплат виникають у громадян України, які перебувають за кордоном, але отримували відповідні виплати через поштові відділення АТ «Укрпошта». Про це свідчать звернення громадян на «гарячу лінію» Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Згідно з позицією Міністерства соціальної політики України особа, якій пенсію виплачувала АТ «Укрпошта», може змінити спосіб отримання виплати, а саме отримувати пенсію через платіжну картку. Зокрема, можна без візиту до відділення уповноваженого банку відкрити платіжну картку через офіційний сайт або мобільний додаток банку. При цьому, при відкритті рахунку ідентифікація клієнта здійснюється банком шляхом відеоверифікації. Наразі така послуга доступна у ПриватБанку. Наявність такої послуги підтверджено фахівцями гарячої лінії ПриватБанку.

Разом із тим, Пенсійний фонд України, підтверджуючи наявність положень законодавства про можливість обрання одержувачем пенсій способу доставки пенсійних коштів шляхом подання відповідної заяви через вебпортал з використанням кваліфікованого електронного підпису, вбачає, що така зміна процедури порядку подання заяв про зміну способу виплати пенсії (як і заяв про призначення пенсії) потребує додаткових змін в законодавстві, в тому числі визначення інших надійних засобів ідентифікації особи.

За даними Пенсійного фонду України до органів Пенсійного фонду за період з 24 лютого 2022 року по 01 травня 2022 року із заявою щодо призначення пенсії через вебпортал звернулося 4842 особи, із заявою щодо зміни способу виплати пенсії - 966 осіб. При наданні електронних послуг через вебпортал збір інформації щодо місцезнаходження (територіальної належності) користувача у відповідний момент не здійснюється.

Відтак питання практичної реалізації права громадян на отримання пенсії (призначення пенсії та зміна способу виплати пенсії) через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України з використанням засобів кваліфікованого електронного підпису у разі вимушеного виїзду за кордон у зв’язку із війною залишається відкритим та потребує напрацювання узгодженої позиції Мінсоцполітики та Пенсійного фонду України з подальшим проведенням роз’яснювальної роботи серед населення з цього питання.

Дане питання серед інших актуальних питань громадян, які наразі перебувають за кордоном внаслідок збройної агресії російської федерації, буде розглядатися 15 червня 2022 року під час спільних Слухань п’яти Комітетів Верховної Ради України, а саме:

- Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів;

- Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики;

- Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва;

- Комітету з питань інтеграції України до Європейського Союзу;

- Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної  Республіки Крим,  міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин.

Захід відбуватиметься в режимі відеоконференції. Посилання на трансляцію буде розміщено на офіційному веб-порталі Верховної Ради України в день проведення Слухань.