Руслан Стефанчук зустрівся з Президентом Республіки Австрія Александром ван дер Белленом

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
14 червня 2022, 21:25

Українці не через війну прагнуть приєднатися до європейської спільноти, адже розуміють, що це не зупинить ворога. Вони прагнуть цього тому, що поділяють цінності і принципи Європейського Союзу. На цьому наголосив Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук під час зустрічі з Президентом Республіки Австрія Александром ван дер Белленом у Відні.

Сторони обговорили перспективу надання Україні статусу кандидата на вступ до Європейського Союзу.

Голова Парламенту України у цьому контексті запевнив Президента Австрії, що українці розуміють усі складнощі подальшого шляху і готові працювати над виконанням Копенгагенських критеріїв.

«Вони будуть працювати над цим не гірше, ніж вміють захищати і тримати оборону від російської федерації», – підкреслив Руслан Стефанчук.

Він висловив вдячність австрійському народу за високий рівень підтримки, наданий нашій країні, та наголосив на спільних речах, що пов’язують Україну та Австрію – «історичних, культурних та емоційних».

Також Голова Верховної Ради побажав Президенту Австрії перемоги на майбутніх президентських виборах, що мають відбутися у країні у вересні цього року.

«Особливо будуть вболівати ті 70 тисяч українців, які сьогодні знайшли прихисток в Австрії. Я дуже сподіваюсь, що до цього часу вони робитимуть це з мирної України, повернувшись у свої домівки», – зазначив Руслан Стефанчук.

Своєю чергою Президент Австрії зазначив, що шість країн вже отримали статус кандидата, проте досі не набули членства у ЄС, і у зв’язку з цим висловив думку, що Європейський Союз має «серйозно переглянути процедуру вступу в ЄС», адже діюча процедура є «бюрократичною та занадто складною».

За словами Президента Австрії, те, що Україна належить до  Європи – не викликає сумніву.

«З огляду на події новітньої історії України, я вважаю надання статусу кандидата Україні корисним і необхідним, також це відповідний сигнал в сторону росії», – наголосив Александр ван дер Беллен.

Голова Верховної Ради передав Президентові та його дружині малюнки українських дітей з тим, щоби «завжди залишалася згадка про українське майбутнє, яке хоче бачити свій дім у спільній Європі».