Євросоюз розробив план заміщення російського газу

Інформаційне управління
06 червня 2022, 17:39

 

Європейський союз розробив план заміщення газу з рф, щоб позбавитися енергетичної залежності від росії. Брюссель планує отримувати зріджений природний газ із США або Катару, а також збільшувати використання відновлюваних джерел енергії. Не виключають і відновлення роботи вугільних електростанцій.

Про це в ефірі Europe1/ CNews заявив єврокомісар із питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон.

За словами Тьєррі Бретона, ЄС імпортує з росії 155 млрд кубометрів газу на рік. У рамках нової стратегії Євросоюз планує отримати 50 млрд кубометрів газу за рахунок ввезення скрапленого природного газу (СПГ) із США або Катару, 10 млрд кубометрів існуючими трубопроводами, ще 25 млрд кубометрів буде заміщено за рахунок збільшення генерації морської вітроенергетики і сонячних електростанцій.

Крім того, йдеться про продовження експлуатації атомних електростанцій, які мали бути закриті - це ще 12 млрд кубометрів. Також передбачається запровадити заходи енергозбереження - ще 12 млрд кубометрів, трансформувати індустрію, яка працює лише на газу - додаткові 25 млрд кубометрів. Останнім елементом плану заміщення російського газу, зазначив Тьєррі Бретон, є можливість тимчасового використання вугільних електростанцій.

Єврокомісар зазначив, що президент росії володимир путін протягом багатьох років використовує газ, щоб розділити Європу.

«Він намагався роз'єднати нас за допомогою своєї вакцини Sputnik, яка не спрацювала, він зробив все, щоб втрутитися в наші демократії за допомогою Russia Today, а тепер використовує газ, щоб розділити нас», - сказав Тьєррі Бретон.

Нагадаємо, раніше Газпром зупинив постачання газу провідним компаніям Болгарії, Польщі, Нідерландів, Данії та Фінляндії, та британській компанії Shell Energy Europe Limited, яка купувала російський газ для Німеччини, за відмову платити за російський газ у рублях.