Комітет Верховної Ради України з питань економічного розвитку вперше провів спільне засідання з Комітетом з економіки Сейму Литовської Республіки

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
02 червня 2022, 11:20

У Верховній Раді України 1 червня 2022 року відбулося спільне засідання Комітету з питань економічного розвитку з Комітетом з економіки Сейму Литовської Республіки.

Учасники засідання обговорили активізацію торговельних відносин між Україною та Литовською Республікою, необхідність відновлення ланцюгів поставок промислового виробництва України та  розвиток логістичних ланцюгів між країнами.

Коментуючи підсумки проведеного заходу, Голова Комітету Дмитро Наталуха наголосив, що «очікування дуже оптимістичні, оскільки литовці не на словах, а на ділі довели свою дружбу, мужність і хоробрість тим, що вони прийняли наше запрошення і приїхали, аби взяти участь у цьому спільному засіданні».

При цьому він нагадав, що «Литва – це країна, де за два дні звичайні люди зібрали більше 5 млн євро на Байрактар для України».

«Ця війна показала нам, хто наш ворог, а хто наші справжні друзі. І литовці справді є одними з найближчих друзів України. Це стосується і економічної взаємодії», - зазначив український політик. За його словами, у ході засідання, зокрема, обговорювали питання щодо «відновлення ланцюгів постачання та способів експорту зерна з України». «На жаль, досі три  українських порти заблоковані. Ми говорили про використання залізниці та литовських портів для експорту наших товарів, про співпрацю у сфері оборонної промисловості, створення заводів, заснування спільних підприємств. Литовці готові активно долучатися до відбудови наших міст. У них є чудовий досвід архітектурних рішень», - зазначив Д.Наталуха.

Голова Комітету повідомив про спільні напрацювання парламентаріїв України та Литовської Республіки щодо підписання спільного Меморандуму про взаємодію та співпрацю парламентських економічних комітетів.

«Меморандум про взаємодію та співпрацю –  це лише перший крок на шляху дружби і співробітництва, про які на засіданні обидві сторони висловили намір його розпочати. Цей Меморандум стосується співпраці, зокрема, у військовій галузі, економічній відбудові держави, інвестицій та взаємодії бізнесів. Думаю, що він стане наріжним каменем у подальшому економічному розвитку і співпраці між нашими двома країнами», - зауважив політик і уточнив: «Йдеться про обмін досвідом та інформацією, а також про взаємодопомогу у написанні тих чи інших законів, які реалізовуватимуться на благо як України,  так і Литви».

Очільник Комітету зауважив, що таке спільне засідання парламентських комітетів різних країн відбулося вперше в історії незалежної України. «Вперше за роки незалежності України відбулося спільне засідання двох економічних комітетів парламентів. І ми одноголосно підтримали ухвалення рішення про співпрацю  і взаємодію. Думаю, що це має стати гарною традицією, - після цього візиту ми маємо намір запросити комітети з питань економічного розвитку інших країн, в тому числі Польщі, Латвії, Естонії та інших держав, чию підтримку ми відчуваємо кожного дня», - резюмував Голова парламентського Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха.