Мільйони українців від сьогодні можуть отримати грошову допомогу від міжнародних організацій

Інформаційне управління
31 травня 2022, 15:26


Починаючи з 31 травня 2022 року громадяни України, які знаходяться на тимчасово окупованих та деокупованих територіях або територіях, на яких відбуваються активні бойові дії, а також внутрішньо переміщені особи можуть подати заявку на отримання грошової допомоги від міжнародних організацій.

Така можливість забезпечена Кабінетом Міністрів України на соціальній платформі єДопомога (edopomoga.gov.ua).

За даними Міжнародної організації з міграції кількість внутрішньо переміщених осіб в Україні перевищила 8 млн людей. Крім того, як зазначає Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, станом на 24.05.2022 року до переліку територіальних громад, розташованих у районах проведення воєнних (бойових) дій, або які перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), загалом входить 8 областей. Це територіальні громади Дніпропетровської (6 громади), Донецької (66 громад), Запорізької (61 громада), Луганської (37 громад), Миколаївської (22 громади), Харківської (51 громада), Херсонської (49 громад) та Сумської (8 громад) областей. Переглянути актуальну інформацію щодо статусу громад можна за посиланням на цифровій мапі.

Як повідомило Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Міністерство соціальної політики України, серед організацій, які готові надавати відповідну підтримку українцям, – Місія Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні, Товариство Червоного Хреста України, ЮНІСЕФ, Всесвітня продовольча програма ООН, Міжнародна організація з міграції та Управління Верховного комісара ООН у справах біженців.

Верифіковані заявки на грошову допомогу від громадян України надходитимуть до міжнародних організацій, які будуть приймати рішення щодо виплат на основі пріоритетності вразливих категорій отримувачів та наявності коштів для здійснення таких виплат.

«За часи війн, які відбувалися в минулому, соціальне забезпечення громадян держав, щодо яких було здійснено військову агресію, було вкрай обмеженим. Що стосується України, то впродовж уже трьох місяців вкрай важкої боротьби із російським агресором, наша держава гарантує громадянам усі соціальні виплати у повному обсязі. Проблеми із соціальним забезпеченням та  виплатою заробітних плат у державному секторі існують лише на тимчасово окупованих територіях нашої держави, - зазначає Голова Комітету Галина Третьякова. – Звісно, що в умовах війни забезпечувати цей процес надзвичайно складно».

Тому Комітет засвідчує глибоку повагу та вдячність усій міжнародній спільноті за постійну щедру підтримку громадян України, які опинилися у надважких умовах широкомасштабного воєнного вторгнення росії проти нашої держави 24 лютого 2022 року.

Разом з усім цивілізованим світом Україна вистоїть у запеклій боротьбі з країною-агресором, а стосунки українців з народами країн, що підтримують нашу державу на шляху до свободи та демократії, стануть ще міцнішими.