Заступник голови Комітету з питань антикорупційної політики О.Мошенець: Порушення права українських дітей на найцінніше - життя

Інформаційне управління
31 травня 2022, 14:33

                 
                                                   
Важливо, щоб усі діти мали щасливе дитинство, бачили тільки світле майбутнє і ніколи не знали війни! Чого не можна наразі сказати  про дітей в Україні, в якій вже 97-й день триває війна.

Напередодні Міжнародного Дня захисту дітей, варто нагадати російським окупантам, що у 1924 році ухваленням Женевської декларації про права дитини проголошено необхідність соціального захисту прав дитини. Прийнята резолюцією 1386 (ХIV) Генеральної Асамблеї ООН від 20 листопада 1959 року Декларація прав дитини проголошує рівні права дітей у сфері виховання, освіти, соціального забезпечення, фізичного і духовного розвитку, незалежно від кольору шкіри, національної належності, походження чи майнового стану, та закликає батьків, громадські організації, уряди визнати права дітей і сприяти їх захисту.

20 листопада 1989 року Генасамблея ООН прийняла Конвенцію про права дитини, яка стала світовою конституцією для дітей. Україна ратифікувала цю Конвенцію 27 вересня 1991 року.

1 червня 1950 року 51 країна світу вперше відзначала Міжнародний день захисту дітей.

День захисту дітей - свято, покликане привернути увагу громадськості і світу до проблем дітей. В Україні наразі маємо величезну проблему: з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну наші діти почали гинути і отримувати поранення.

За інформацією Офісу Генерального прокурора, під час бойових дій  вже постраждало понад 687 дітей, з яких 243 дитини загинуло від рук російських нелюдів та понад 444 поранено. І ця цифра не остаточна. Більшість смертей і поранень спричинені застосуванням боєприпасів та вибухових речовин із великою площею ураження, включаючи обстріли з важкої артилерії та реактивних систем залпового вогню, а також ракетні та повітряні удари.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій, Київській, Харківській, Чернігівській, Луганській, Херсонській, Миколаївській, Запорізькій, Сумській та  Житомирській областях.

Всього ж від початку повномасштабного російського вторгнення, Управління Верховного комісара ООН з прав людини в Україні зафіксувало 4031 випадок загибелі та 4735 випадків поранень цивільного населення України.

Наразі, росіи?ськими окупаціи?ними віи?ськами порушується невід’ємне право дітей на життя, яке передбачено статтею 6 Конвенції ООН про права дитини. Вбивства дітей та обстріли мирних населених пунктів є злочинами проти людяності та військовими злочинами.

Закликаю міжнародних партнерів допомогти Україні перемогти агресорів та зберегти життя наших маленьких громадян. Адже діти - це найбільша радість. Вони - наше майбутнє!

Допоможіть зупинити країну-агресорку росію і притягнути вбивць українських дітей до відповідальності. Віримо у справедливий суд! Захистимо наших дітей і їх право на життя!