Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе закликала австрійських колег підтримати надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС

Інформаційне управління
30 травня 2022, 18:39

 

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС провели онлайн зустріч зі своїми колегами з Комітету у справах ЄС Федеральної Ради Парламенту Австрії. Вони поінформували австрійських депутатів про найбільші виклики, з якими зараз стикається Україна через війну з росією, а також про нагальні потреби.

Голова Комітету зауважила, що для українців життєво важливо перемогти у цій війні, бо йдеться про виживання України як держави та українського народу загалом: «Ми бачили, як зростав апетит агресора, коли він бачив слабкість і млявість реакції Заходу на його дії. Спершу був напад росії на Грузію у 2008, потім - анексія Криму і окупація частини України. Але, на жаль, реакція Заходу була не переконливою для агресора, щоб він міг отямитися і відступити». Іванна Климпуш-Цинцадзе заявила, що уся західна спільнота має засвоїти уроки від бездіяльності чи дій, які не змогли вчасно зупинити росію.

Європейська спільнота, за словами голови Комітету, має зрозуміти, що росія сьогодні не зацікавлена ні в яких діалогах з Україною. Єдине, чого вона прагне - це повної капітуляції України. Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила, що Україна надзвичайно цінує підтримку вільного світу, зокрема й Австрії, і те, що вона не сама у цій важкій війні з росією. Водночас українці дуже стурбовані тим, як відбуваються дискусії навколо 6-го пакету санкцій ЄС проти росії: «Нам прикро, що немає єдності щодо повного нафтового ембарго. Важко спостерігати, як єдність націй і вільної спільноти зараз підірвана. Агресор від цього почуватиметься лише краще і матиме більший апетит до загарбання України».

Голова Комітету наголосила, що можливості для компромісу між українцями і тими, хто прийшов українців убивати, - немає. І на це варто зважати, пропонуючи Україні піти на поступки перед росією: «Жодні переговори не повинні відбуватися за рахунок здачі інтересів України. Багато залежить від підтримки та єдності Євросоюзу».

«Нашою єдиною «провиною» є те, що ми хочемо побудувати вільну, демократичну країну, яка базується на верховенстві права. Росія не може цього прийняти. А ми хочемо будувати своє життя за своїм власним суспільним баченням у рамках європейської спільноти, до якої ми належимо. Ми боримось за це з 2014 року», - сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе. Вона зауважила, що Україна наполегливо працювала з 2014 року, імплементуючи Угоду про асоціацію з Євросоюзом: «Нам вдалося на 63% імплементувати Угоду про асоціацію з ЄС. Ми провели важливі реформи, змогли отримати безвізовий режим подорожей з ЄС, ми провели реформу децентралізації, яка резонує з пріоритетами ЄС. Усе це дає нам підстави стукати у двері Євросоюзу і просити надання нам кандидатського статусу на вступ».

Голова Комітету наголосила, що 91% українців підтримує приєднання України до Європейського Союзу. Вона переконана, що ЄС зараз має ухвалити політичне рішення про надання Україні кандидатського статусу, бо це стане не тільки суттєвою підтримкою і натхненням для українського народу. Це дозволить після перемоги працювати над трансформацією країни і з допомогою європейських партнерів стати повноцінним учасником європейської спільноти.

Учасники зустрічі домовилися проводити регулярний діалог, щоб краще розуміти позиції і потреби одне одного. Іванна Климпуш-Цинцадзе також запросила австрійських колег відвідати Україну. Це, на її думку, важливо для розуміння масштабів війни та тих руйнувань, які росіяни принесли на українську землю.