"Зараз в енергетиці питання з нафтопродуктами є найскладнішим, але будуть вживатися заходи, які в майбутньому покращать ситуацію" - Голова Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус

Інформаційне управління
27 травня 2022, 14:49

 

У нафтопереробній галузі зараз непроста ситуація, потрібно шукати шляхи, як її покращити. Але також важливо при цьому розуміти, яке б виважене зараз не було рішення, якщо на один об'єкт критичної інфраструктури здійснюється три ракетні атаки [йдеться про Кременчуцький НПЗ] - все залежить від захисту і оборони країни.

Заявив Голова Комітету Андрій Герус під час вступу на IX Львівській міжнародній нафтогазовій конференції Ньюфолк НКЦ.

Голова Комітету акцентував увагу на важливості питання енергетичної безпеки на ринку нафтопродуктів.

«В енергетиці три великих сектори: електроенергія, газ і нафтопродукти. Ми чули багато політичних дискусій про безпеку в сфері електроенергетики. Багато критики в публічній площині було щодо імпорту електричної енергії, але насправді енергосистема України абсолютно спокійно і безболісно для споживачів від’єдналася від росії і білорусі і адаптувалася до нових реалій, сьогодні вона приєднана до енергосистеми Європи і працює без жодних перебоїв.

Відносно непогана ситуація і з природним газом. Якщо немає десь газопостачання - це питання не наявності ресурсу, а мереж, які були пошкодженні внаслідок ракетних або артилерійських атак зі сторони російської армії.

Питання з нафтопродуктами є найскладнішим. До війни Україна залежала від імпорту нафтопродуктів, їхня поставка здійснювалася трубопроводом або залізницею з росії та білорусі, частково морем. Сьогодні, через обстріли, ми майже позбавлені можливості власного виробництва нафтопродуктів, імпорт з росії і білорусі зупинено, порти захоплені окупантами», - сказав він.

Андрій Герус зазначив, що зараз Україна адаптується до нових реалій, коли близько 90% нафтопродуктів потрібно доставляти залізничним або автомобільним транспортом з Європи.

Більше того, додаткова складність полягає в тому, що логістика і інфраструктура європейських країн не передбачала такого масштабу поставок нафтопродуктів в Україну.

«Але всі сторони прийняли виклик і починають змінювати логістику, покращувати інфраструктуру, - сказав Голова Комітету, - так, зараз цей перехідний період відчутний, але одним потрібно докласти зусиль, а іншим трохи зачекати. Сподіваюсь, що протягом недовгого часу адаптація відбудеться і поставки будуть налагоджені».

В кінці виступу Андрій Герус підкреслив, що серед головних пріоритетів держави і бізнесу у нафтопереробній галузі має бути диверсифікація: «В структурі постачання ресурсу не може привілеювати якийсь один напрямок чи джерело. Напрямків постачання і джерел має бути багато і бажано, щоб кожен з них мав відносно невелику частку. Це буде правильно як для забезпечення енергетичної безпеки, так і для конкуренції на ринку».

Крім того, у майбутньому, державі необхідно стимулювати залучення інвестицій у видобуток та безпечне зберігання нафтопродуктів, а також повернутися до питання стратегічного запасу нафти та нафтопродуктів.