Володимир Зеленський: Український і Польський народи поставили один одному 12 балів сьогодні та назавжди

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
22 травня 2022, 16:42

Президент України Володимир Зеленський сьогодні виступив у Парламенті на честь приїзду до України Президента Польщі Анджея Дуди.


На початку свого звернення Президент України подякував польському колезі насамперед за прихисток мільйонів наших громадян — жінок, дітей, літніх людей та всіх інших, у чиї двері 24 лютого постукали непрохані гості, які, самі того не усвідомлюючи, зруйнували не лише наші житлові будинки, школи, лікарні, храми тощо.


«російська федерація зруйнувала ще дещо — сховище минулих суперечностей між Україною та Польщею. Їх більше немає. В один день стало ясно, що всі ці суперечності не мають сили, коли є сила такої загрози, загрози виживанню наших народів — України, Польщі, народів Європи», — наголосив Володимир Зеленський і додав, що сьогодні поляки та українці об’єднані міцно та стоять пліч-о-пліч, попри минулі чвари й туманності.


За його словами, ми захищаємо спільний для нас всесвіт під назвою «Свобода і незалежність» у часи, коли хтось чинить варварства космічного масштабу. Такого ж масштабу сьогодні сягає розуміння, взаємодія, дружба й братерство України та Польщі.


«24 лютого ми почали писати новий том нашої історії, важливо — нашої спільної історії. Єдність наших народів має тривати вічність. Її ніколи більше не має паплюжити ворожнеча…Стільки гіркоти й болю пережили два наші народи за останні кілька десятиліть. Нехай цей досвід служить очищенням, нехай кожен буде готовий поставити те, що об'єднує, вище, ніж те, що розділяє, шукати те, що лікує, щоби разом могли будувати майбутнє, засноване на взаємній повазі, братерстві, братній співпраці та справжній солідарності», — наголосив Президент України та додав, що настала та пора, про яку говорили лідери та митці світу, — Україна й Польща обрали один шлях і розуміють одна одну, як ніколи.


Він висловив вдячність народу Польщі за солідарність з Україною у її боротьбі за свої та європейські цінності й зауважив, що Польща сьогодні також послідовно підтримує і санкційну політику проти російської федерації, яка конче необхідна, щоби примусити росію до миру.


«Абсолютна більшість поляків підтримує ембарго на енергоресурси з росії. Це лише один прояв, але який важливий. Важливий через те, що ми однаково бачимо політичний фронт у цій війні. Вірю, що лідерство Польщі допоможе на загальноєвропейському рівні затвердити те, що наші народи вже розуміють», — зазначив Президент України. 


Він наголосив, що єдність наших народів ні тепер, ні в майбутньому ніхто не має права порушити: ні політики, ні ворожі агенти, ні навіть члени журі на «Євробаченні»: «Український і Польський народи поставили один одному 12 балів сьогодні та назавжди».


Глава Української Держави, на знак глибокої подяки Польському народові, згадав із трибуни Парламенту міста, містечка та села Польщі, чию підтримку та допомогу сьогодні відчувають українці. Адже майже кожне з них є побратимом українського міста чи селища, а відтак побратимами є і наші народи, сестрами є наші країни. Ми рідні.


«Українські та польські народи ментально давно не розділяють, то ж ми дійшли згоди найближчим часом втілити це й у відповідній двосторонній угоді. Спершу — щодо спільного прикордонно-митного контролю. І згодом — єдиного вже умовного кордону, коли Україна буде членом Європейського Союзу. Я впевнений, що всі необхідні рішення спочатку для статусу кандидата для України, а потім для повноправного членства неодмінно будуть ухвалені, зокрема, завдяки багатолітньому захисту Польщею українських інтересів на європейському континенті», — наголосив Глава держави.


Окремо Президент України подякував польському Сейму за нещодавно ухвалений Закон про допомогу громадянам України.


«Це абсолютно безпрецедентне рішення, за яким наші громадяни, які вимушено переїхали тимчасово до Польщі через агресію російської федерації, отримують майже такі самі права та можливості, як і громадяни Польщі: легальне проживання, працевлаштування, навчання, медичну опіку та соціальні гарантії. Це великий крок, великий жест великої душі, на які здатен лише великий друг України», — наголосив Володимир Зеленський та повідомив, що найближчим часом до Верховної Ради України буде поданий аналогічний дзеркальний законопроект. Такі рішення, за словами Президента, мають велике символічне значення та показують, що українці і поляки рідні й рівні.


Окрім того, Глава Української Держави повідомив, що підписав Указ, який відзначає особливу роль польського міста Жешув та запроваджує спеціальне почесне звання «Місто-рятівник» для міст-партнерів нашої держави, першим із яких став Жешув.


Наприкінці промови Володимир Зеленський вкотре подякував всьому Польському народові.  


«Я вірю, що незабаром українці та поляки зберуться за одним великим столом, аби розділити між собою хліб, розділити між собою найважливіше почуття миру, розділити смак перемоги України, спільної перемоги, і підняти тост за вашу й нашу свободу. Без вільної України не може бути вільної Польщі. Дякую, браття! Разом і до кінця. Niech zyje Polska! Слава Україні!», — закликав Президент України.