Перед Верховною Радою урочисто підняли прапор ЄС

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
21 травня 2022, 13:03

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук узяв участь у церемонії підняття прапора Європейського Союзу перед будівлею Парламенту на честь Дня Європи.

У заході також узяли участь Перший Заступник Голови Олександр Корнієнко, Заступниця Голови Олена Кондратюк, Керівник Апарату Вячеслав Штучний, Надзвичайний і Повноважний Посол Європейського Союзу в Україні Матті Маасікас, Надзвичайний та Повноважний Посол Республіки Хорватія в Україні Аніца Джамич, Тимчасовий повірений у справах Чеської Республіки Іржі Преклік і народні депутати України.

Спікер Парламенту України привітав присутніх із Днем Європи, зазначивши, що Україна відзначає це свято, починаючи з 2003 року.

«Європа, європейські цінності — це цивілізаційний вибір українців, за який сьогодні вони платять найвищу ціну — ціну свого життя. Але, мабуть, наша боротьба не була б такою ефективною, якби сьогодні ми б не відчували підтримку наших друзів з усього світу та всієї Європи», — зазначив Руслан Стефанчук і подякував присутнім на заході послам європейських країн.

За його словами, Україна зробила свій вибір і українці сьогодні роблять усе можливе, щоб об’єднатися разом з іншими країнами «єдиної, потужної та сильної Європи».

«Саме тому ми з нетерпінням очікуємо в червні рішення Європейської ради щодо кандидатства України в ЄС», — наголосив Руслан Стефанчук.

Очільник Верховної Ради поінформував про міжпарламентську дипломатичну роботу, яка проводиться для підтримки євроінтеграційних прагнень України. Руслан Стефанчук подякував країнам, які підтримують Україну на цьому шляху.

«Я мрію, щоби після позитивного рішення, у кінці червня прапор ЄС був встановлений у залі Верховної Ради України», — зазначив Руслан Стефанчук.

Зі свого боку, Надзвичайний і Повноважний Посол Європейського Союзу в Україні Матті Маасікас зазначив, що ЄС виступає за мир у Європі, а прапор ЄС — це символ миру.

«Українці сьогодні захищають не тільки власний суверенітет і власну територіальну цілісність, але також вони захищають мир та безпеку Європи… І ми будемо разом з Україною до перемоги в цій війні», — наголосив Матті Маасікас.

Як відзначив він, ЄС надає всебічну підтримку Україні. Це стосується й санкцій проти агресора, і надання необхідної зброї Україні тощо.

«Ми також допомагаємо й робимо все можливе, що від нас залежить для допомоги Україні. Ми надаємо Україні надію. І ця надія, спрямована на волю Українського народу бути частиною ЄС. Європейські інституції з небаченою рекордною швидкістю працюють над заявкою України стосовно того, щоби стати країною-кандидатом», — зазначив Надзвичайний і Повноважний Посол Європейського Союзу в Україні.

Джерело: Секретаріат Голови Верховної Ради України