Перший заступник голови Комітету з питань антикорупційної політики Я.Юрчишин: Геноцид росії проти кримськотатарського народу

Інформаційне управління
18 травня 2022, 17:10

Щорічно 18 травня відзначають День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

18 травня 1944 року радянська влада почала депортацію кримськотатарського народу. 18-21 травня 1944 року жінок, дітей, інвалідів війни та людей похилого віку зігнали до товарних вагонів та, ущент заповнивши їх кримськими татарами вивезли з їх історичної батьківщини - з Криму.

18 травня - є днем трауру в історії кримськотатарського народу і днем пам'яті в Україні.

Кримські татари, через анексію Криму 2014 року, все ще не можуть жити мирно на батьківщині своїх предків, вони стикаються з постійними репресіями, депортацією та знищенням своєї культури та ідентичності з боку росії.

Досі в російських тюрмах перебувають незаконно арештовані політичні-в'язні кримські татари, яким російська влада інкримінує організацію діяльності терористичної організації та участь у ній, серед них: Наріман Джелял, Марлен (Сулейман) Асанов, Муслім Алієв, Сейтвелі Сейтабдієв, Асан Яніков, Акім Бекіров, Узеір Абдуллаєв, Теймур Абдуллаєв, Тофік Абдулгазієв, Владлен Абдулкадиров, Іззет Абдуллаєв, Меджит Абдурахманов.

Як у радянські часи тодішня влада прагнула знищити всі сліди присутності кримських татар, заборонивши, так і зараз російська влада, яка фактично продовжує політику Радянського Союзу, прагне знищити український народ, складовою якого є також кримські татари. Так, метою повномасштабного вторгнення росії в Україну є саме знищення українського народу, його неповторності та культури. І цьому є підтвердження щоденні масові вбивства, викрадення, примусове переміщення тисяч людей, в тому числі дітей, серед цивільного населення України на територію рф і це є сьогодення.

Ми пам’ятаємо про ті страшні події, особливо зараз, коли історія повторюється. Необхідно зупинити рф, яка вчиняє нові злочини проти людяності на території України.

Закликаю уряди та міжнародні організації визнати дії росії проти кримськотатарського народу геноцидом.

Вічна пам'ять усім жертвам депортації кримськотатарського народу.

Вічна пам'ять усім жертвам геноциду.