Разом ми відбудуємо Україну, — Олександр Корнієнко та українська делегація зустрілися з Міністром підприємництва та інформаційних технологій Естонської Республіки

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
16 травня 2022, 19:13

 

Насамперед Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко висловив вдячність Естонії за санкційну політику, надану військову та фінансову допомогу: «Це може створювати економічні проблеми для вас, але тим не менш ви на нашому боці». Також Перший віцеспікер подякував за допомогу тимчасовим біженцям з України та участь у проекті відновлення українських територій.

Учасники української делегації наголосили, що багато українських громадян, які є власниками бізнесу, захищають Україну на фронті. Вони зазначили, що це також є одним із вимірів цієї війни, може не дуже публічний за кордоном, але відомий в Україні, адже багато знакових осіб у бізнесі та економіці або воюють, або займаються потужною гуманітарною допомогою. «Це говорить про те, що український бізнес потребує зараз допомоги, зокрема, від таких країн як Естонія», — наголосила українська делегація.

Також було зазначено, що із самого початку введення воєнного стану Верховна Рада України ухвалила акти, які передбачають серйозну лібералізацію: податкову та митну, яка зараз працює: «Адже фактично відсутні податки, на рівні 2%, та на 90% зняті митні обмеження».

Водночас в Україні, тим не менш, нині склалися дуже складні умови для бізнесу. Наприклад, лише у Маріуполі зруйновано або не працює третина металургійного ринку країни. «Але й у цих умовах люди продовжують платити податки, навіть наперед, тим самим підтримуючи країну та Збройні Сили України», — наголосила українська делегація.

«Коли ми говоримо про принципи та механізми відбудови, хотіли б, аби естонські компанії максимально долучалися до цього питання не лише у плані коштів, а й технологіями, знаннями та участю спеціалістів», — зауважив керівник групи з міжпарламентських зв’язків з Естонською Республікою Арсеній Пушкаренко. 

Зі свого боку, Міністр підприємництва та інформаційних технологій Естонської Республіки Андрес Сатт зазначив, що Естонія із самого початку підтримує впровадження санкцій проти росії та надалі продовжуватиме це робити. «Так, це впливає на економіку Естонії, але свобода безцінна», — наголосив він.

«У нас одні й ті самі цінності. Разом ми відбудуємо Україну», — резюмував Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко.

Фото: Erik Peinar, Riigikogu Kantselei