Олександр Корнієнко запросив Першого віцепрезидента Рійгікогу відвідати з робочим візитом до України

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
16 травня 2022, 12:47


Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко у межах робочого візиту зустрівся з Першим віцепрезидентом Парламенту Естонії Ханно Певкуром та запросив його з робочим візитом відвідати Україну. 


Зокрема, Олександр Корнієнко та Ханно Певкур предметно обговорили питання допомоги у розмінуванні територій, надання тимчасових будинків для проживання українців, а також процесу ідентифікації тіл загиблих. 


Як зазначає Олександр Корнієнко, за найбільш консервативними оцінками, на розмінування українських територій може піти приблизно 30 років. «Окрім мінування, ми маємо значну кількість снарядів, які не здетонували. Досі тривають роботи з розмінування звільнених територій Київщини», — зауважив він. Зі свого боку, Ханно Певкур запевнив, що він тримає зв’язок із компаніями, які можуть допомогти у вирішенні зазначеного питання.


«Люди хочуть повернутися додому, але не знають, що з їхніми домівками, чи є куди повертатися. Зв’язку з окупованими територіями немає», — зауважив Олександр Корнієнко. Тому, за словами Ханно Певкура, ідеться про надання житла для українців на тимчасово зруйнованих територіях: «В Україну можна доставити комплекси, адже багато хто залишився без домівок. Насправді багато сфер, де б Естонія разом зі всім світом могла б допомогти». 


Окремо порушили питання розмінування Чорного моря, адже у водах «плавають» приблизно 600 мін. Ханно Певкур акцентував, що компанії, з якими він зв’язувався, також мають можливість допомогти у розмінуванні моря: «Під час свого візиту зі мною поїдуть необхідні Україні експерти. Ви, зі свого боку, запросите своїх професіоналів задля їхньої спільної успішної роботи». 


Ханно Певкур запевнив, що Естонія також допоможе у питанні ідентифікації тіл загиблих: «Важливо, аби родичі та близькі отримали цю інформацію». На що Олександр Корнієнко зауважив, що нині у Бучі приблизно 120 нерозпізнаних осіб, над цим працюють французькі виїзні лабораторії. 


«Це не лише війна України, це війна Європи, війна Естонії. Ми маємо вести постійні перемовини, як ще можемо вам допомогти», — зауважив Перший віцепрезидент Рійгікогу Естонської Республіки. 


Фото: Erik Peinar, Riigikogu Kantselei