Віцеспікерка Парламенту Олена Кондратюк взяла участь у XXXIII конференції «Європа Карпат» у Польщі

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
14 травня 2022, 17:30

Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк, повертаючись із робочої поїздки до країн Балтії, взяла участь у ХХХІІІ конференції «Європа Карпат» у Красічині, Польща. 

Віцеспікерка зазначила, що разом із Віцемаршалком Сейму Польщі Ришардом Терлецьким, депутатом Сеймасу Литви Емануелісом Зінгерісом та учасниками дискусії «Війна в Україні» обмінялася думками щодо об’єднання зусиль європейської спільноти задля прискорення перемоги України над російським агресором. 

«Потрібно переглянути право вето в Раді безпеки ООН та при ухваленні рішень щодо розширення Євросоюзу», — наголосила Олена Кондратюк та додала, що Україна очікує на винятково позитивне рішення щодо надання Україні статусу кандидата у члени ЄС на саміті 23-24 червня. «Бо скільки ще ми, українці й сталеві, незламні захисники «Азовсталі» та наші Збройні Сили України, маємо доводити, що гідні бути європейцями, захищаючи кордони і мирне небо вільної Європи», — акцентувала Заступниця Голови Парламенту. 

Олена Кондратюк також подякувала Польщі, яка з перших днів масштабного вторгнення відкрила свої серця та прихистила мільйонів українців. «Польща продемонструвала, що між нашими країнами й народами дійсно немає жодних кордонів», — зауважила вона та додала, що Верховна Рада України високо цінує співпрацю з польським Сеймом та на рівні Парламентської асамблеї Україна-Польща. «Ми постійно відчуваємо цю підтримку та готовність допомагати», — зазначила Віцеспікерка. 

До того ж, під час свого виступу Олена Кондратюк акцентувала увагу на тому, що в України немає часу на очікування допомоги й рішень, які європейська та міжнародна спільнота мають невідкладно ухвалити. «Нам уже сьогодні потрібна наступальна зброя, яка дозволить перемогти рф на полі бою й примусити її виплатити репарації на відбудову України», — наголосила вона та зазначила, що збитки від російської агресії вже сягнули 600 мільярдів доларів.

«Водночас розраховуємо на активну участь європейських країн, зокрема, і Польщі у відбудові нашої країни. Вдячні за проведену у Варшаві конференцію, яка зібрала 6,5 мільярда доларів. Віримо, що це лише початок», — зазначила Олена Кондратюк.

 

«Маємо разом перемогти та добитися невідворотного покарання міжнародним трибуналом воєнних злочинців із рф і тих, хто вчиняє геноцид Українського народу», — резюмувала Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк.