Верховна Рада України затвердила Указ Президента України "Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 11 травня 2022 року "Про примусове вилучення в Україні об'єктів права власності Російської Федерації та її резидентів" та прийняла з пропозиціями Президента України Закон України "Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення ефективності санкцій, пов'язаних з активами окремих осіб", опрацьовані Комітетом з питань економічного розвитку

Інформаційне управління
13 травня 2022, 14:16

Верховна Рада України прийняла Закон України про затвердження Указу Президента України "Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 11 травня 2022 року "Про примусове вилучення в Україні об'єктів права власності Російської Федерації та її резидентів" (реєстр. №7371), розглянутий та одноголосно рекомендований до прийняття Комітетом з питань економічного розвитку на своєму засіданні 12 травня 2022 року. Прийнятим Законом створено правові підстави для реалізації заходів, направлених на  мобілізацію необхідних ресурсів для захисту державного суверенітету, територіальної цілісності і незалежності України, її національних інтересів в умовах повномасштабної агресивної війни, яку Російська Федерація розв'язала і веде проти України та Українського народу, які передбачені відповідним рішенням Ради національної безпеки і оборони України.

Зазначеним в Указі рішенням Ради національної безпеки і оборони України , передбачається, зокрема,  вилучення у державну власність 99,77% акцій ПАТ «Акціонерний комерційний промислово –інвестиційний банк», що належить російській Державній корпорації розвитку «ВЄБ.РФ» та 100% акцій АТ «Міжнародний Резервний банк», що належать ПАТ «Сбєрбанк Росії». Також мають бути вилучені інші фінансові активи зазначених "дочок" російських банків, за винятком 3 млрд грн МР Банку, які спрямовуються на задоволення вимог його кредиторів.

Також Верховною Радою України за поданням Комітету було розглянуто пропозиції Президента України до Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення ефективності санкцій, пов'язаних з активами окремих осіб", прийнятого Верховною Радою України 21 квітня 2022 року.

У своїх пропозиціях Президент України визначив чіткі підстави, за якими фізичні та юридичні ocо6и можуть бути віднесені до oci6, які підпадають під дію санкцій. Також внесені зміни до Закону України «Про вищий антикорупційний суд» в частині повноважень суду щодо здійснення правосуддя у справах про застосування санкцій та до Кодексу адміністративного судочинства, яким передбачено порядок здійснення судочинства у зазначених справах.

За результатами розгляду Верховна Рада України прийняла пропозиції Президента України до Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення ефективності санкцій, пов'язаних з активами окремих осіб" та зазначений Закон в цілому.