Голова підкомітету з питань спорту вищих досягнень та спортивної діяльності Ольга Саладуха взяла участь у засіданні Комісії атлетів Міжнародного олімпійського комітету, комісій атлетів міжнародних федерацій та Національних олімпійських комітетів

Інформаційне управління
13 травня 2022, 13:57

Ольга Саладуха зазначає, що під час спільного засідання Комісії атлетів Міжнародного олімпійського комітету (МОК), комісій атлетів міжнародних федерацій та Національних олімпійських комітетів за участю Президента Міжнародного олімпійського комітету Томаса Баха та президента Національного олімпійського комітету України Сергія Бубки обговорювалося питання звернення Верховної Ради України стосовно виключення представників росії з органів управління міжнародним спортом.

Проте, ця позиція викликала чимало дискусій. Зокрема, під час засідання були поставлені питання:

чи є представники рф в органах управління міжнародним спортом нейтральними?

чи виступили вони відкрито проти війни в Україні?

чи можуть вони, як і раніше, мати свій голос у рішеннях світового спорту на будь-якому рівні?

Президент МОК Томас Бах зазначив, що жорсткі санкції щодо відсторонення російських управлінців та спортсменів - це фактично захист усіх інших від створення конфліктних ситуацій та проявів будь-якої агресії під час спортивних заходів. Тобто це запорука єдності спортивного руху.

Одночасно він зазначив, що представники росії у керівних органах міжнародного спорту, які безпосередньо не задіяні у спортивних заходах та не підтримують агресію своєї держави, не мають юридичних підстав бути осудженими та виключеними, оскільки громадяни не можуть нести відповідальність за злочини своєї влади.

«Можливо, для когось цей аргумент вагомий, але не для українців, які на собі відчули усю міру звірств російських військ і побачили як рядові росіяни радісно підтримують убивства, ґвалтування людей та знищення наших міст і сіл», - зазначає О. Саладуха.

У своєму виступі Ольга Саладуха подякувала спортивній спільноті за все те, що робиться для ізоляції росії та білорусі, але наполягає, що можна зробити більше.

«Ми маємо на це моральне право. Адже щодня на фронті та в тилу гинуть наші брати і сестри-спортсмени. Вони теж - частина світової спортивної родини і пам’ять та повага до них вимагає рішучих дій», - резюмувала О. Саладуха.

Також Ольга Саладуха висловила вдячність українським атлетам за підтримку та діалог з атлетами всього світу через он-лайн платформу зустрічей і повідомила про активну комунікацію і діяльність атлетів України, про важкі людські втрати та руйнування спортивної інфраструктури, про наслідки війни та зміни у житті спортсменів.