У Комітеті з питань бюджету закликають долучатися до відновлення української культурної спадщини

Інформаційне управління
13 травня 2022, 13:38

Від початку російської агресії на території України українські пам’ятки культурної спадщини потерпають від вандалізму загарбників та постійно знаходяться під загрозою. Варварські обстріли та бомбардування з боку російських військових зруйнували повністю або пошкодили безліч музеїв, церков, театрів, бібліотек та інших установ культури. Ворог нищить все українське. Серед таких об’єктів - неоціненні експонати, стародавні пам'ятники, скульптури, картини світового рівня, рідкісні книги. 

В Україні знаходиться сім об'єктів Світової спадщини ЮНЕСКО, ще сімнадцять об'єктів включено до Попереднього списку Світової спадщини. Крім них, в Україні існують ще тисячі культурних установ та пам'яток, що мають історичну цінність. Всі вони знаходяться під загрозою знищення російською армією, одержимою маревною ідеєю імперської переваги, яка не має поваги до будь-якої культурної спадщини. Об'єкти культурної цінності, які не вдалося знищити бомбардуваннями, масово грабуються російськими військовими та вивозяться на територію росії, що не відрізняється від того, що робили солдати вермахту під час Другої світової війни. Деякі з викрадених в ті часи артоб’єктів досі не знайдені.

Міністерство культури та інформаційної політики України розпочало збір інформації щодо пошкоджень та руйнувань об’єктів культурної спадщини російськими окупаційними військами, відповідний ресурс розміщено на офіційній інтернет-сторінці міністерства за посиланням https://culturecrimes.mkip.gov.ua/. Долучитися до документування такої інформації може кожний, хто є свідком воєнних злочинів армії росії, а зібрані матеріали можуть бути використані як докази для кримінального переслідування причетних до злочинів відповідно до українського законодавства у міжнародних судах. Слід нагадати, що руйнування об’єктів культурної спадщини – це воєнний злочин за Гаазькою конвенцією 1954 року.

За інформацією Міністерства культури та інформаційної політики України, станом на 5 травня поточного року задокументовано 300 епізодів воєнних злочинів росіян проти культурної спадщини України, такі злочини зафіксовані в 12 областях України та місті Києві, а саме: у Харківській області - 88 епізодів, в Донецькій області - 62 (з них 47 у Маріуполі), в Київській області - 49 (з них 34 в Бучанському районі), в Чернігівській області – 33 (з них 27 в Чернігові), в Луганській області – 21 (з них 17 в Сєвєродонецькому районі), в Сумській області – 20 (з них 16 в Охтирському районі), у Запорізькій області - 8,  в Житомирській області - 6,  в Херсонській області та м. Києві - по 5, в Дніпропетровській, Миколаївській та Одеській областях - по 1 епізоду.  Нажаль, війна продовжується і кожний наступний день може приносити нові руйнування  світовій культурній спадщині та пам’яткам, адже мета російського агресора - стерти українську історію та ідентичність.

«Через російську агресію на території України руйнацій та пошкоджень зазнали 104 об’єкти культурної спадщини, серед них: 17 пам’яток національного значення, 81 – місцевого значення та 6 – щойно виявлених об’єктів культурної спадщини» - повідомляють у Міністерстві культури та інформаційної політики України. 

Не зупиняються російські загарбники й перед релігійними об’єктами - відомо про знищення або пошкодження вже 106 релігійних споруд (православні храми, протестантські молитовні будинки, мечеті, синагоги).

Так, внаслідок наступу російських військ було знищено Історико-краєзнавчий музей в с. Іванків на Київщині. Значних руйнувань зазнала архітектурна пам’ятка - будівля кінотеатру ім. Щорса в центрі м. Чернігова, історична споруда школи по вул. Шевченка у м. Харкові, дерев’яна Покровська церква кінця ХІХ ст. в с. В’язівка на Житомирщині. Також наявна інформація щодо локальних пошкоджень внаслідок російських бомбардувань таких архітектурних шедеврів як Успенський собор в Харкові та ансамбль Троїцько-Іллінського монастиря в Чернігові. Неодноразово загарбник здійснював бомбардування Свято-Успенської Святогірської лаври.

За даними дослідження, що проводиться у межах проекту «Росія заплатить» командою KSE Institute (аналітичний підрозділ Київської школи економіки) за підтримки Офісу Президента України, Міністерства економіки України, Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України та Міністерства інфраструктури України, станом на 10 травня 2022 року пошкоджено, зруйновано або захоплено щонайменше 152 культурні споруди на суму 329 млн доларів та 102 релігійні споруди на суму 349 млн доларів.

Ще до початку війни у межах президентської програми “Велике будівництво” було розпочато реалізацію програми «Велика Реставрація», маючи на меті відродження пам’яток української культурної спадщини та історії в усіх регіонах країни, перетворення об'єктів культури та мистецтва на туристичні магніти, розширення туристичних потоків в Україну, як одного з ресурсів розвитку України. Однак, війна змінила всі плани, таку безпрецедентну роботу з відновлення культурної спадщини змушені відтермінувати, адже всі фінансові ресурси держави наразі спрямовуються першочергово на ключовий напрямок – національну безпеку та оборону.

Розуміючи те, що в умовах війни та навіть по її завершенню бюджетних коштів недостатньо для реалізації всього комплексу заходів у сфері культури та мистецтва, Міністерство культури та інформаційної політики активно працює над збором коштів із позабюджетних джерел, розглядаючи всі можливості.

Міністерство культури та інформаційної політики України відкрило мультивалютний благодійний рахунок для підтримки культури та медіа в Україні. Благодійні кошти будуть направлені на охорону, евакуацію, оцифрування, захист і збереження культурних цінностей, підтримку діяльності закладів культури та мистецтва, креативних індустрій, телебачення та радіомовлення, що постраждали, були пошкоджені чи зруйновані внаслідок бойових дій під час збройної агресії проти України.

Кожен, хто небайдужий до української культури та бажає долучитися до її збереження та відновлення, можуть долучитися до благодійної акції, ознайомившись з інформацією, розміщеною  на вебсайті: https://arts.gov.ua/donate/.

Поряд з цим, за словами Міністра культури та інформаційної політики України Олександра Ткаченко тривають перемовини з міжнародними колегами щодо створення загальноєвропейського фонду на відновлення фінансування програми «Велика Реставрація» і вже є домовленості про те, що Міжнародний центр з дослідження, збереження та реставрації культурних цінностей (ICCROM) надасть фінансову підтримку для оцінки масштабу післявоєнного відновлення для української культурної спадщини.

Крім того, обговорюється питання щодо співпраці Уряду з міжнародними партнерами у відновленні пошкодженої росіянами української культурної спадщини, зокрема з Великобританією, Іспанією, Данією, Чехією, Фінляндією, Хорватією, Литвою, Польщею, Швецією, Німеччиною, Ірландією, Францією, а також іншими країнами ЄС.

У Комітеті з питань бюджету вітають ініціативи Міністерства культури та інформаційної політики щодо збору коштів на збереження і відновлення об’єктів культури та мистецтва і впевнені, що зберігаючи українську культуру ми захищаємо державні цінності, власну українську ідентичність, незалежність держави і зберігаємо коріння для майбутніх поколінь.

Збережемо українську культуру! Не допустимо знищення української нації, культури, історії та ідентичності - разом! Все є Україна!