Руслан Стефанчук: Велика Британія демонструє, як це — бути лідером й адвокатом України на рівні всіх міжнародних об’єднань

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
13 травня 2022, 13:17

 

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук зустрівся з Надзвичайним і Повноважним Послом Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії в Україні Меліндою Сіммонс. 

Обговорили, зокрема, питання продовольчої та економічної підтримки України, санкційного тиску на країну-агресора, військової й фінансової підтримки України, а також відповідальності російських нацистів за скоєні злочини. Очільник українського парламенту висловив вдячність за підтримку, яку надає Україні Велика Британія.

«Сьогодні це наш головний союзник у всьому світі. Це справді більше, ніж партнерство — це справжня дружба. Від імені Парламенту хочу подякувати особисто Прем’єр-міністру, Уряду та Парламенту Великої Британії за ту велику роботу, яка здійснюється задля підтримки України», — наголосив Руслан Стефанчук.

Насамперед Голова Парламенту проінформував Мелінду Сіммонс про визначальні для України питання, які потребують вирішення. За його словами, крім воєнних, нагальними є питання продовольчої безпеки, забезпечення врожаю цього року. Оскільки Україна є надзвичайним експортером зерна у світі, необхідно визначити логістичні шляхи.

«Ми також потребуємо допомоги у відбудові України. Я дуже вдячний, що Ви зголосилися взяти «під опіку» Київську область, і дуже важливо, щоб інші країни також долучалися», — зауважив Спікер Парламенту.

Руслан Стефанчук закцентував і на інших, не менш важливих питаннях. Це економічна підтримка України та донесення правди до міжнародної спільноти про події, які відбуваються в Україні. 

«Деякі групи парламентаріїв здійснили робочі візити до країн, де перебувають біженці з України, щоб подякувати за прихисток наших громадян, дізнатися про проблеми українців, а також донести правду, яка стосується України», — повідомив спікер Парламенту України.

Як зазначив він, Україна до того ж активно працює над питанням вступу до ЄС. Руслан Стефанчук розповів, що продовжує запрошувати всіх спікерів парламентів світу приїхати до України, виступити у Верховній Раді України та побачили на власні очі, що вчиняють російські військові з українськими містами.

Руслан Стефанчук і Мелінда Сіммонс обговорили питання притягнення до відповідальності винних у скоєнні злочинів в Україні та участь у цьому Міжнародного кримінального суду.

Зі свого боку, Надзвичайний і Повноважний Посол Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії в Україні зауважила, що надзвичайно важливо, аби відбувалися реформи в Україні. 

«Звичайно, має відбуватися й відбудова, і відповідні економічні заходи. Водночас ми маємо забезпечити здійснення реформ. І це має бути частиною тієї роботи, що була вже уточнена, і звичайно те, що буде після», — резюмувала вона.