Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Світ сьогодні має об’єднати демократичні зусилля і гарантувати, що жоден диктатор ніколи більше не наважиться атакувати іншу державу»

Інформаційне управління
12 травня 2022, 22:58


Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС взяла участь у дискусії: «Парламентський діалог з українськими законодавцями: поточна ситуація, робота та роль парламентарів, а також потреби та варіанти міжнародної підтримки». Цю дискусію організували Парламентарі за «Глобальну дію» (PGA), Парламентський центр (Канада) та Лабораторія законодавчих ініціатив, щоб обговорити шляхи посилення національного, регіонального та міжнародного співробітництва.

Іванна Климпуш-Цинцадзе нагадала учасникам зустрічі, що війна в Україні почалася не 24 лютого цього року. Вона тривала вже вісім років до того. Але світ не покарав росію за те, що вона, як один з гарантів безпеки України, напала на Україну, цинічно порушивши міжнародне право та окупувавши і анексувавши території України. «Непокаране зло лише зростатиме. Його апетити збільшуватимуться. Непокаране зло буде почуватися підбадьореним до здійснення нових злочинів і руйнувань», — сказала вона.

Голова Комітету переконана, що весь світ сьогодні має об’єднати свої демократичні зусилля і гарантувати, що жоден диктатор, жодна автократія ніколи більше не наважиться атакувати іншу державу. Бо якщо світ дозволить Україні впасти — тоді усім іншим доведеться на власному досвіді пережити те, що переживає зараз Україна. Це спричинить ефект доміно і матиме глобальні наслідки.

Іванна Климпуш-Цинцадзе закликала парламентарів працювати на всіх можливих рівнях, щоби якомога більше країн у світі визнали росію державою, що підтримує тероризм. Це допоможе ще більше посилити санкції проти країни-нападника: «Ми зараз дуже добре відчуваємо наслідки політики замирення, яку роками застосовували щодо росії. Це призвело до надто сильної залежності від російських ресурсів в регіоні. І навіть зараз росія не спить. Лавров у Алжирі намагається зробити так, щоб Алжир не надавав додаткових обсягів пального Європейському Союзу. Тому ми всі маємо бути мобілізовані. І кожен має робити свою частину справи, щоб відрізати джерела фінансування російської федерації. Я чудово розумію економічний інтерес, але тут вже час визначитися — життя людей чи короткострокові вигоди».  

Голова Комітету наголосила, що з допомогою міжнародних організацій, парламентарів та політиків зі всього світу треба допомогти Україні достукатися до тих держав, які все ще перебувають під впливом російської пропаганди: «Те, що росія розповідає у світі — це не протилежна точка зору і не інша правда. Це тотальна брехня і маніпуляції. І, на жаль, це не очевидно у багатьох країнах, як наприклад, в Індії, Південній Африці та Монголії, які не голосували за резолюцію Генасамблеї ООН із засудження війни росії проти України». Росія, за словами Іванна Климпуш-Цинцадзе, вкладає багато грошей і багато зусиль, щоб тримати у зоні свого впливу ці країни, має там своїх лобістів. Тому треба працювати на всіх можливих рівнях, щоби донести світу правду.

Іванна Климпуш-Цинцадзе також наголосила — важливо, щоб якомога більше політиків, урядовців, парламентарів з різних куточків світу приїздили в Україну та на власні очі бачили жахи і наслідки тих звірств, які здійснює росія. Україна, за словами голови Комітету, всіляко сприятиме цим візитам.