Ми маємо чітко та без жодних ілюзій зрозуміти, що третя світова війна вже почалася, — Олена Кондратюк виступила у Парламенті Литовської Республіки

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
10 травня 2022, 12:13

Заступниця Голови Верховної Ради України у межах робочого візиту виступила з промовою у Парламенті Литовської Республіки.

Насамперед Віцеспікерка Парламенту України висловила вдячність від імені Верховної Ради України та Українського народу за запрошення відвідати сестринську Литву та особливу честь звернутися до парламентаріїв саме українською мовою: «Хочу, щоби більше народів Європи та світу знали, чули й поважали українську мову, яка скоро стане однією з офіційних мов країн Євросоюзу». Вона також подякувала особисто Спікерці Парламенту Литовської Республіки Вікторії Чміліте-Нільсен за сміливий візит і чудовий виступ у Верховній Раді України 24 березня 2022 року, який був одним із перших на такому високому рівні після початку масштабного російського вторгнення.

«24 лютого 2022 року я, як і мільйони українців, прокинулася від вибухів у Києві. Але нам, мирним людям з європейським мисленням, які до 24 лютого ще мали надію в існуванні архітектури світової безпеки, не могло спасти на думку, що сусідня країна наважиться на це безумство, яке дуже швидко перетворилося на геноцид Українського народу», — зауважила Олена Кондратюк.

«24 лютого назавжди змінило ситуацію в Європі. Нам треба перебудувати нашу спільну політику світової безпеки», — наголосила Заступниця Голови Парламенту України та додала, що Україна не відчула тієї підтримки та захисту від Організації Об’єднаних Націй, на яку сподівалася й мала повне право, як держава-засновниця ООН.

Вона також зазначила, що ця організація була створена під гаслом «Ніколи знову!» саме для того, щоби жахіття Другої світової війни більше не повторювалися: «Але це сталося знову — велика та руйнівна війна знову прийшла в Європу через багаторічну політику замирювання агресора та компромісів зі злом».

«Ми маємо чітко, без жодних ілюзій зрозуміти, що третя світова війна вже почалася. Вона вже триває, — як каже велика подруга Українського народу 9-та Президентка Литовської Республіки Даля Грибаускайте. Саме тому нам потрібно збудувати нову систему світової безпеки, де ніхто не матиме право вето», — акцентувала Віцеспікерка.

«Для цих змін потрібне відповідальне лідерство, рішучість і партнерство! Так, як це демонструє Литва», — зазначила Олена Кондратюк. «Ви завжди по-особливому відчували та чули нас. Без вагань стали з нами на одну сторону добра у битві з абсолютним злом, яке відродилося у рашизмі. Ви були з нами у найважчий день — 24 лютого. День, коли Сеймас зібрався на позачергове засідання та одностайно схвалив Заяву на підтримку України та засудження російської агресії», — додала вона.

Заступниця Голови Парламенту України зауважила, що боротися треба не лише з рф, але й із проросійською позицією в Європейському Союзі, яка «щедро оплачується знижками на нафту, газ, дешевими кредитами та бадьорими виступами пропагандистів і дезінформаторів від «Раша тудей»!»

«росія має бути виключена з усіх міжнародних інституцій, з Радбезу ООН та ізольована від цивілізованого світу, як ракова пухлина», — зазначила Віцеспікерка та додала, що так само треба переглянути право вето й в ухваленні рішень в ЄС.

«Я пишаюся тим, що народ Литви є серед лідерів підтримки вступу України до ЄС. За даними опитувань, 82% литовців погоджуються, що наша країна має стати повноправним членом Євросоюзу», — акцентувала Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк.

Вона також звернулася до литовських парламентаріїв і висловила вдячність за те, що Парламент Литовської Республіки проголосував за негайне надання Україні статусу кандидата на членство в Європейському Союзі: «Дякую вам за таку щиру підтримку європейського вибору Українського народу».