Звернення Заступниці Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк з нагоди Дня пам’яті та примирення

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
08 травня 2022, 12:57

 

Ми думали що, «Ніколи знову!» після Другої світової, що Україна та Європа не знатимуть, що таке війна. Що ті події залишаться, як пам’ять і примирення, але у травні 2022-го ми знову наближаємо нашу Перемогу! Тепер перемогу над рашизмом!


Друга світова війна прийшла в Україну 1 вересня 1939 року із бомбардуванням Львова повітряними силами нацистської Німеччини. 11 вересня до Галичини увійшли війська вермахту. 


17 вересня 1939 року у війну на боці нацистської Німеччини вступив СРСР. 22 вересня 1939 року у м. Брест відбувся спільний парад радянських і нацистських військ, приурочений до перемоги в Польській кампанії.


Унаслідок таємних домовленостей між тоталітарними режимами Гітлера та Сталіна, відомих як Пакт Молотова-Ріббентропа, західноукраїнські землі були окуповані Радянським Союзом. На окупованих територіях радянською владою скоювався терор та масові репресії проти мирного українського населення.


22 червня 1941 року між вчорашніми союзниками — Третім Рейхом та СРСР розпочалася широкомасштабна війна, внаслідок чого більшу частину України окупували війська нацистської Німеччини.


Україна стала основним полем битви між гітлерівською Німеччиною та сталінським СРСР у Другій світовій війні. За цей час Україна та Український народ зазнали чи не найбільших руйнувань та жертв серед населення.


Кількість військових і цивільних жертв війни оцінюється у 8-10 мільйонів українців та інших народів, які проживали на нашій землі. Це більше, ніж сукупні втрати Великої Британії, Сполучених Штатів Америки, Франції, Польщі та Канади. Пошкоджено або знищено внаслідок боїв і каральних дій окупантів 700 українських міст, 28 тисяч сіл, 16 тисяч підприємств. Втрати Українського народу становлять приблизно 40% від загальних людських втрат СРСР. 


Та замість свободи й процвітання нацистський та радянський тоталітарні режими принесли народам України лише чергове поневолення, руйнування, смерть, біль і страждання. Сьогодні в рамках європейської традиції відзначення 8 травня, як Дня пам'яті та примирення, ми вшановуємо жертв страшної Другої світової війни. 


Перемогли нацизм — переможемо і рашизм! Слава Україні!