Олександр Корнієнко: Держава має подбати про цивільних героїв, які постраждали від цієї війни, — у Парламенті вже зареєстрували відповідний законопроект

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
07 травня 2022, 15:57

 

Із перших днів війни росії проти України сотні тисяч державних службовців, комунальників, енергетиків, медиків, водіїв, залізничників, журналістів, ризикуючи своїм життям і здоров’ям, забезпечують роботу органів державної влади та місцевого самоврядування, об’єктів критичної інфраструктури, а також висвітлюють жахіття війни у ЗМІ та доносять світу правду про звірства російських загарбників. Є випадки загибелі та поранень під час виконання посадових обов’язків. Днями у Верховній Раді України зареєстровано законопроект №7353, метою якого є подбати про працівників, котрі постраждали під час проходження публічної служби, при виконанні обов’язків на об’єктах критичної інфраструктури та здійсненні журналістської діяльності. Про це повідомив Перший заступник Голови Парламенту Олександр Корнієнко.

«Україна — це столиця величних людей. У цьому ми та весь світ неодноразово переконувались із перших днів повномасштабного вторгнення росії в Україну. Після нещодавніх відвідин Миколаєва, де від російських обстрілів на робочому місці загинули та були поранені десятки держслужбовців. Я ініціював обговорення відповідного проекту закону. Днями разом із колегами зареєстрували законопроект, який передбачає встановлення одноразової допомоги для постраждалих чи їхніх сімей», — зазначив Перший віцеспікер Парламенту.

Також Олександр Корнієнко деталізував про розмір таких виплат. Якщо війною спричинено інвалідність І групи — це 800 тисяч гривень, ІІ групи — 500 тисяч гривень та ІІІ групи — 200 тисяч гривень. При загибелі працівника/працівниці сума виплати рідним, у разі схвалення законопроекту, становитиме один мільйон гривень.

 Також Олександр Корнієнко поінформував, що виплати здійснюватимуться за рахунок резервного фонду Бюджету та надходження від урядів іноземних країн, міжнародних організацій і донорів через гранти та безповоротну допомогу.

«Окрім того, відповідно до норм та принципів міжнародного права, виплачені постраждалим кошти підлягатимуть подальшому відшкодуванню від держави-агресора», — резюмував Перший заступник Голови Парламенту.