У Парламенті відбулася зустріч Руслана Стефанчука з глобальною мережею парламентаріїв U4U

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
06 травня 2022, 20:39

 

У Верховній Раді України відбулася зустріч Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука з глобальною мережею парламентаріїв  «United for Ukraine» (U4U), учасники якої обговорили питання військової допомоги Україні, запровадження шостого пакету санкцій проти росії та притягнення винних у скоєнні злочинів до юридичної відповідальності. 

«Хочу подякувати, що вкотре маю можливість зустрітися з вами в Україні. Це означає, що створений формат працює та демонструє свою ефективність... U4U — це люди, які об’єднуються, щоб в України та в нас усіх разом усе вдалося. І все неодмінно вдасться», — наголосив Голова Парламенту України на початку зустрічі. 

Зі свого боку, депутат Парламенту Естонської Республіки Урмас Рейнсалу поінформував, що у питанні військової допомоги для України багато вже зроблено і робитиметься й надалі.

«Ми не маємо бути занадто задоволені зробленим, ми повинні робити набагато більше й щодо відбудови. Уже говорили в парламентській мережі, що всі європейські країни у комплексний спосіб мають політично взяти відповідальність і практичне зобов’язання за окремі українські території. Побачимо, які саме ділянки, але ми всі розподілимо», — зауважив він. 

Також Урмас Рейнсалу не оминув питання визнання країнами геноциду Українського народу, створення міжнародного трибуналу щодо воєнних злочинів рф.

Депутат від Литовської Республіки Жигімантас Павільоніс розповів детальніше про ту допомогу, яку U4U вже погодили, та ухвалили щодо цього спільну заяву.

«Ми боремося за те, щоби надати Україні зброю. Ми допомагатимемо, скільки зможемо, аби здійснився суд над рф у розслідуванні її злочинів. Ми також маємо підірвати навалу росії санкціями, включно з ембарго на газ і нафту. Ми робимо та робитимемо все можливе, щоб Україна здобула статус кандидата та почалися перемовини про вступ до ЄС на підставі забезпечення демократії в Європі», — наголосив Жигімантас Павільоніс. 

Він також додав, що деякі члени нинішньої делегації приїхали вперше, — це депутати з Ірландії, Італії та Канади, і висловив сподівання, що вони повернуться до України із більшими національними делегаціями. 

«Ми перша італійська державна інституція, яка в особі цієї делегації приїхала до вашої країни», — наголосила член Парламенту Італійської Республіки Лія Квартаппелі та додала, що Італія підтримує Україну як у вступі до ЄС, так і військовою, гуманітарною й економічною допомогою. Водночас вона зазначила, що Італія притримується думки, що парламентську та політичну підтримку України варто продовжувати й надалі. 

«Ми також боремося за громадську думку та правдиве інформування», — додала Лія Квартаппелі, зауваживши, що Україна та Італія мають обмінюватися інформацією з приводу боротьби з дезінформацією: «Це напряму стосується нашої демократії, нашої преси, громадської думки». 

Продовжуючи обговорення зазначеного питання, Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук зазначив, що боротьба з дезінформацією складна та важлива, адже інформація вбиває не гірше, ніж кулі. 

Зі свого боку, колеги із Сенату Ірландії — Беррі Уард та Гаррет Ехерн — також висловили вдячність за запрошення та зазначили, що підтримують вступ України до ЄС. До того ж Єва Ернст-Дідіч, член Парламенту Австрійської Республіки, запевнила, що Австрія також повністю підтримує прагнення України щодо вступу до ЄС.

«Спілкуючись у колі друзів, є внутрішнє відчуття, що після нашого спілкування ми скидаємо кілограми ваги з наших душ. Дякую за те, що ви робите для України, за те, що ми робимо разом. Тому до найближчих наших зустрічей. Я дуже хочу, щоб ми їх провели, як мінімум, в мирній Україні, як максимум — в українському Криму», — резюмував Голова Верховної Ради України.