Руслан Стефанчук: United for Ukraine — це люди, які об’єднуються, щоб в України та в нас усіх разом все вдалося, — і неодмінно вдасться

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
06 травня 2022, 20:19

 

Для України надважливим є питання притягнення винних за скоєні злочини до юридичної відповідальності. На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук під час зустрічі з представниками глобальної мережі парламентаріїв «Об’єднані для України» (U4U).

За його словами, Парламент України робить усе можливе для притягнення винних до відповідальності за ці звірства.

«Минулого пленарного засідання ми ухвалили відповідний Закон України, яким розширили юрисдикцію Міжнародного кримінального суду на ці злочини. І тепер тих 40+ держав, які звернулися до Міжнародного кримінального суду і відкрили цю справу проти росії, отримали необхідний юридичний механізм щодо закріплення цих свідчень і справедливого вироку для винних», — наголосив очільник українського парламенту. 

Руслан Стефанчук зазначив, що станом на 2 травня цього року було зареєстровано 9 247 актів агресії, із яких 8 971 — за порушення звичаїв  і правил війни. 

«рф діє за межами будь-якого міжнародного права. Крім цього, ви знаєте, що росія брутально порушує міжнародне право та принципи. російські військові судна перекривають простір і атакують цивільні кораблі», — розповів Голова Парламенту та додав, що водночас російські нацисти атакують житлові райони, використовують їх для розміщення свого озброєння; грабують на окупованих територіях, а деякі види грабежів висміюються навіть у цивілізованому суспільстві та породжують нерозуміння системи цінностей у росіян. 

«Коли росіяни приходять в Україну, аби вкрасти електрочайник, забувши основу для нього, вибачте, — це дві прірви цивілізаційних», — акцентував Руслан Стефанчук. 

Він також порушив питання визнання росії державою-спонсором тероризму та нагадав, що минулого засідання Парламент України затвердив відповідне звернення до Конгресу США.

«Закликаємо й інші країни ухвалити аналогічні рішення, тому що цей статус надасть можливість використовувати вищий рівень санкцій, які можуть полегшити боротьбу з рф», — додав спікер Парламенту України. 

Руслан Стефанчук нагадав, що інституції ЄС зараз працюють над 6 пакетом санкцій, а також механізмами запобігання обходу обмежувальних заходів з попередніх пакетів. Він попросив колег – учасників групи U4U докласти максимум зусиль задля того, щоб ці санкції були потужним ударом по економіці рф. Це стосується питання ембарго на нафту й газ; збільшення кількості банків, відключених від SWIFT. 

Також має продовжуватися тиск на російських високопосадовців та олігархів шляхом не лише арешту, але й конфіскації та націоналізації їхнього майна та статків в Європі.

«Це питання розширення санкцій щодо режиму Лукашенка, адже з території білорусі відбуваються обстріли нашої країни. І що дуже важливо — росія віднаходить варіанти обходження цих санкцій. Ми не маємо права толерувати будь-які варіанти обходження санкційного режиму. Якщо ми бачимо, що якась країна створює приховані преференції для того, щоб рф могла обійти санкції, — ця країна аналогічно має бути попереджена про недопустимість сприяння політиці агресора, яким є рф», — наголосив Руслан Стефанчук. 

Голова Верховної Ради України подякував парламентаріям U4U за потужну підтримку та можливість укотре зустрітися.

«Створений формат демонструє свою ефективність. United for Ukraine — це люди, які об’єднуються, щоб в України та в нас усіх разом все вдалося, — і неодмінно вдасться», — підкреслив Руслан Стефанчук.

Довідково: U4U — глобальна мережа парламентаріїв «Об’єднані для України», до складу якої входять парламентарії більш як із 28 країн. Вони активно підтримують Україну як у власних країнах, так і на міжнародному рівні.