У Парламенті відбулася зустріч Першого заступника Голови Верховної Ради України Олександра Корнієнка, голів Комітетів з делегацією депутатів парламентів держав-членів ЄС (GLOBSEC)

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
06 травня 2022, 12:52

На початку зустрічі Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко подякував колегам за підтримку та наголосив, що для України є важливим, що у цій жорстокій війні поряд з українцями стоять не лише європейські уряди та парламенти, а й звичайні люди.

«Для нас важливо і надихає ставлення у ваших країнах. Долучаються звичайні люди, збирають допомогу, «хостять» наших українців, впливають на уряди там, де вони ще потребують додаткових аргументів. І це якраз одне зі свідчень того, що ми є членами європейської родини народів», — наголосив Перший Віцеспікер українського Парламенту.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко також зауважив, що справжні лідери й справжні друзі України мають бути сьогодні в Києві, адже саме у важкі часи проявляється солідарність між країнами.

«Ми дуже цінуємо, що ви приїхали підтримати нас. Саме тут, в Україні, вирішується доля не лише нашої країни, а доля Європи та всього демократичного вільного світу. Ми маємо всі шанси перемогти лише разом. Немає перемоги України без солідарності. Тому ми потребуємо вашої допомоги й солідарності», — акцентував Голова Комітету та виділив основні напрями, де Україні потрібна потужна підтримка: надання військової допомоги, підтримка санкцій, притягнення до відповідальності всіх воєнних злочинців — насамперед путіна, відновлення економіки та членство в ЄС.  

Зі свого боку, Голова Комітету Верховної Ради України з питань інтеграції України до Європейського Союзу Іванна Климпуш-Цинцадзе зауважила, що саме пережите й побачене в Україні дасть європейським колегам змогу стати ще сильнішими адвокатами нашої держави й у своїх середовищах, у своїх країнах, у всьому світі.

«Ми з вами бачимо, як упродовж двох місяців кардинально змінилася світова політика щодо України. Лише завдяки тому, що українці всьому світові показали, що ми маємо хребет. Ми маємо гідність, сміливість захищати не лише себе, а захищати те, у що ми віримо», — зазначила Голова Комітету та додала, що є дві головних причини розв’язаної росією війни проти України.  

«По-перше, росія хоче знищити Україну з мапи Землі, стерти й Україну, й українську націю, і політичну націю! По-друге, наша «вина» полягає в тому, що ми хочемо мати демократичну, європейську, сильну, потужну Україну, яка має свій шлях розвитку. Ми маємо одну надважливу мету — маємо зберегти країну, відновити її в територіальній цілісності, відповідно до міжнародно визнаних кордонів, і планувати своє життя у вільному світі, як вільна держава, яка гідна бути і членом ЄС, і членом НАТО. І точно має посісти гідне місце на шахівниці вільного світу у майбутньому», — зауважила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

За словами Голови Комітету, Україна потребує підтримки друзів, тому що самотужки важко буде знищити загарбника. Голова Комітету також закликала колег підтримати Україну в отриманні нею статусу кандидата в члени ЄС, що дасть змогу вибудувати таку Україну, яка буде стіною для росії та прикладом того, як вільний світ спроможний долучитися до подальшої розбудови вільного світу.

Голова Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї Ради Європи Марія Мезенцева підтримала своїх колег у тому, що Україна потребує допомоги та підтримки світу якнайшвидше та подякувала членам-країнам ПАРЄ за виключення росії з Ради Європи.  

«Вперше за більш ніж 70 років існування Ради Європи саме ПАРЄ запустила механізм про виключення країни, яка напала на іншу. І це абсолютно зруйнувало всі розуміння про величезну міжнародну машину бюрократії. Ми вдячні кожній делегації», — наголосила Марія Мезенцева та закликала країни Європи підтримати Україну у набутті членства в ЄС.

«Прогрес виконання Угоди про Асоціацію з ЄС за останні два роки збільшився більш як на 30 %. Ми досягли 67% виконання Угоди. Ми дійсно заслуговуємо позитивне рішення Європейської комісії щодо розгляду нашого «опитувальника». Ми намагаємося донести, що Україна, як відповідальна партнерка всіх європейських країн, не буде перестрибувати жодних правил та процедур. Спочатку — статус кандидата в червні, далі — «дорожня карта» по виконанню нашого потенціалу стосовно потенційного членства. І це питання не військової агресії на території України, це питання відданості тим цінностям і принципам, які ми з вами, дорогі колеги, сповідуємо, незважаючи на політичні афіліації», — зауважила Голова делегації в ПАРЄ.

Європейські парламентарії у своїх промовах подякували українським колегам за запрошення та наголосили, що захоплюються героїчною боротьбою народу України проти навали російських нацистів.

«Ми створили міжнародну групу під егідою GLOBSEC і прибули до Києва, щоби насамперед показати підтримку вашій боротьбі. Ви б’єтеся не просто за українську землю, ви б’єтеся за Європу. Це основоположні засади міжнародного права, тому наш моральний обов’язок — допомагати вам, щоби ви не були самотні у цій боротьбі. Сьогодні майбутнє Заходу визначається на Сході. Ви кров’ю платите за те, що нам здається звичайним: демократія, свобода тощо.

Ви показали, що ваше місце в Європі, у світі євроатлантичних цінностей. І ми будемо допомагати у вашому офіційному приєднанні до Європи», — зауважив представник Словаччини, Президент GLOBSEC Роберт Вааш.

Він повідомив, що  GLOBSEC готує на 2-4 червня велику конференцію у Братиславі для мобілізації військової, гуманітарної, економічно-фінансової підтримки України, куди запрошені прем’єр-міністри, президенти і запропонував Україні головування на заході.

 Сенатор Республіки Польща, заступник Голови Комітету із закордонних справ і член Комітету з оборони, Богдан Кліх у своєму виступі зазначив, що країни Європи готові до підтримки України, але вже сьогодні потрібно визначити наші потреби на майбутнє, особливо у військовій сфері, членстві України в ЄС та відповідальності винних у військових злочинах, скоєних росією в Україні.  

«Для нас важливо розширити сім’ю народів, яка й надалі підтримуватиме вас важким озброєнням, яке допомагає вам боротися. Нам важливо підтримувати вашу ініціативу для створення міжнародного трибуналу, який має дослідити основний злочин, — агресію і притягнути до відповідальності росію. Ініціативи щодо підтримки України не повинні впроваджуватися лише урядами, вони мають впроваджуватися спільно парламентами, урядами та неурядовими організаціями. Адже, щоб європейська і «натівська» сім’ї були сильніші, нам треба якомога швидше долучити Україну», — зазначив Богдан Кліх.

Депутат Парламенту Чеської Республіки, Голова комітету у закордонних справах і член комітету з оборони, Марек Женішек наголосив, що у Чехії свідомі щодо того, що Україна боретеся не лише за себе: «Наш парламент готовий ухвалити постанову про визнання того, що відбувається в Україні, геноцидом», — зазначив заступник Посла.

Наостанок зустрічі Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко закликав європейських колег долучати свої парламенти та уряди до відбудови України, ставати партнерами наших областей та міст. «Ми почули ваше послання щодо конференції та нашої участі в ній. Сформуємо на найвищому рівні й урядову, і парламентську делегації, щоби предметно обговорити всі питання, зокрема, конкретні проекти щодо відбудови», — наголосив Перший Віцеспікер українського Парламенту.

Делегація європарламентаріїв разом із народними депутатами України відвідали зруйновані російськими нацистами міста Київщини — Бучу та Бородянку.

У зустрічі також взяли участь Сенатор Парламенту Королівства Бельгія  Жорж Даллеман, Депутат Національної Ради парламенту Австрійської Республіки Ніко Маркетті, Депутат Сейму Республіки Польща, член комітету національної оборони Павел Понсилюш та інші.

 Довідково: GLOBSEC -  провідний аналітичний центр у Центральній Європі та організатор щорічного Братиславського форуму, спрямував значну частину своєї діяльності на підтримку Україні в її боротьбі проти  російської війни.  У рамках цього процесу GLOBSEC організовував візит групи членів декількох парламентів європейських країн до України.