Руслан Стефанчук: Розраховуємо на чітку позицію Молдови щодо недопущення використання її територій в російсько-українській війні

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
04 травня 2022, 18:34

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук під час зустрічі з Головою Парламенту Республіки Молдова Ігорем Гросу обговорив потреби безпеки України.

«Сьогодні Україна боронить весь цивілізований світ, світову демократію та стоїть на захисті принципів усього світобуття — вона на світлій стороні, з цивілізованим світом, включно з Молдовою, за що я вам дуже вдячний», — наголосив Спікер Парламенту України.

Руслан Стефанчук також подякував Молдові за надання прихистку українцям, які тікали від російської навали.

«Українсько-молдовський кордон перетнули приблизно 400 тис. наших громадян, понад 91 тис. з яких залишились у Молдові та знайшли тут свій прихисток», — повідомив Руслан Стефанчук.

Також Голова Верховної Ради України виокремив кілька напрямів допомоги, яку Україна потребує від Молдови. 

Спікер Парламенту України попросив у молдовської сторони розглянути можливість передачі Україні військової техніки та надання допомоги у розмінуванні звільнених територій. Українська сторона також розраховує на прискорення проходження транзитних гуманітарних вантажів. 

«Гуманітарна допомога — це підживлення нашого спротиву, тому ми були б вдячні за обхід бюрократичних процедур», — зазначив Руслан Стефанчук.

Голова Верховної Ради розповів, що не менш важливим напрямом допомоги Україні є санкційна політика.

«Без єдиного тиску на економічний хребет росії ми не зупинимо цю війну. Немає і не може бути великих чи малих країн, великих чи малих економік — це має бути спільною справою для всіх», — наголосив очільник українського парламенту.

Насамкінець, нагальним є й питання юридичної відповідальності за злочини, скоєні російськими нацистами. Зокрема, Верховна Рада Україна вже ухвалила відповідний Закон, який дає можливість співпраці держорганів України з Міжнародним кримінальним судом. 

«Понад 40 країн підтримали звернення до Міжнародного кримінального суду — і ми очікуємо на справедливий вердикт для тих, хто чинить геноцид в Україні», — повідомив Руслан Стефанчук.

Окремо Голова Верховної Ради України звернувся з проханням до Голови Парламенту Молдови Ігоря Гросу не давати можливість російським злочинцям переховуватися на території Республіки Молдова, зокрема, у Придністровському регіоні.

До того ж Руслан Стефанчук закцентував, що Україна рішуче підтримує територіальну цілісність Молдови в межах її міжнародно визнаних кордонів, а також засуджує спроби втягнути Придністровський регіон у розв’язану російською федерацією 24 лютого повномасштабну війну проти України.  

«Наші країни та Грузія покусані рф. Тому ми дуже розраховуємо на чітку та зрозумілу позицію Молдови про недопущення використання територій вашого регіону щодо участі в російсько-українській війні», — наголосив спікер Парламенту України й додав, що спільне завдання — нейтралізувати плани кремля щодо дестабілізації обстановки в Придністров’ї.

Зі свого боку, Голова Парламенту Молдови Ігор Гросу наголосив, що з перших днів війни Молдова рішуче засудила російську агресію проти України та повністю підтримує незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України в її міжнародно визнаних кордонах.

«Ми рішуче засуджуємо звірства та воєнні злочини, скоєні російською армією. Необхідно провести розслідування та оцінку дій, які були скоєні російськими злочинцями», — закцентував Ігор Гросу.