Володимир Зеленський: Сьогодні у нас з вами одна партія і ця партія — Україна

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
03 травня 2022, 16:30

Президент України Володимир Зеленський сьогодні звернувся до Верховної Ради України.

На початку промови Президент висловив вдячність Прем'єр-міністру Великої Британії Борису Джонсону та всьому народові Об'єднаного Королівства за підтримку та допомогу, яку Україна відчуває постійно з початку війни проти росії. 

«8 жовтня 2020 року наші країни стали стратегічними партнерами, а 24 лютого 2022 року довели наше партнерство не на папері — наше партнерство на полі битви, битви за спільні ідеали, битви за спільне майбутнє… За цей час Україна і Британія пройшли шлях від партнерів до друзів та братів. А той, хто брехав, що друг і брат, — шлях від сусіда до окупанта і терориста. Чи це сумно? Так. Чи це лячно? Ні. Бо ці майже десять тижнів довели: не страшно, коли проти тебе такий злий ворог, якщо поруч з тобою такий добрий друг, як Велика Британія та лідер Борис Джонсон», — наголосив Президент України та додав, що наші країни сьогодні разом заради майбутньої перемоги, заради епохи, де панує мир в Україні, а, отже, в Європі та усьому світі.

За словами Володимира Зеленського, Велика Британія готова стати гарантом нашої безпеки і ці гарантії ніколи не будуть формальністю, адже взаємодія двох країн - міцна як ніколи у всіх важливих для України сферах: від надання зброї і техніки для наших військових до економічної підтримки та гуманітарної допомоги, зокрема, готовності Королівства долучитися до відбудови Києва та Київської області.

Президент України також наголосив на важливості глобальних речей, де Велика Британія має першість у підтримці України: введення потужних санкцій проти російської федерації та прості людські, але не менш знакові, речі — синьо-жовті прапори по всій державі, підтримка відомих особистостей, як Її Величність Королева Єлизавета ІІ, герцог і герцогиня Кембриджські, Пол Маккартні, Елтон Джон, Стінг та ін.

«Також дуже важливо — повернення Мелінди Сіммонс (Надзвичайний і Повноважний Посол Великої Британії в Україні – ред.) і нещодавній візит Прем’єр-міністра Джонсона в дуже складний час і в дуже потрібну мить… Сьогодні і я, і наш Парламент, і весь український народ може сказати одне: ми дякуємо Британії! Дякуємо, друзі!» — підкреслив Президент України.

Також Володимир Зеленський висловив вдячність народним депутатам за ту єдність, яку зала Верховної Ради України демонструє останні два місяці.

«Це безцінно. За ці майже десять тижнів я звертався до Палати громад (Великої Британії — ред.), Конгресу США, Європарламенту, Бундестагу, Кнесету, Сейму, багатьох інших парламентаріїв і парламентів різних держав, але не звертався до вас. І це не зневага, а, навпаки, це велика довіра до вас… Ви — народні депутати самої великої держави у світі, сучасності. Ви —  народні депутати України. Ключові слова: народ і Україна!» — зазначив Президент України та додав, що сьогодні не час займатися політиканством, а краще забути про це назавжди.

«Порядок денний Верховної Ради очевидний, ключове слово — «порядок»!... Ви — частина великого українського війська. Ваш фронт — це законодавче поле, на якому ви маєте працювати для нашого народу, для кожного з нас, для нашої держави, для нашої перемоги… Сьогодні у нас з вами одна партія і ця партія — Україна. Одна фракція — Україна, одна монобільшість — Україна, єдина, сильна, незалежна», — наголосив Володимир Зеленський.

Президент закликав Парламент об’єднатися навколо досягнення перемоги та не сподіватися, що можна пересидіти ці важкі часи для країни:   «Зараз відсутність депутата виправдовує лише дві речі: його робота за кордоном або в регіонах заради інтересів нашої держави, або його смерть заради інтересів держави. Інше для України не становить сьогодні ніякого інтересу, інше їй не потрібно, іншого в ній не буде, інше йде слідом за російським воєнним кораблем». 

Наостанок виступу Президент України зауважив, що сьогодні Парламент має зосередитися лише на важливих для країни законах, які є пріоритетними для держави під час війни.

«Закони мають бути вчасними, як ленд-ліз, влучними, як наша «Стугна» і «Байрактар», і приносити користь як «Нептун». І славу приносити як наше військо, і бути такими, що увійдуть в історію, як народ України. Слава Україні!» — проголосив Володимир Зеленський.