Ситуація на атомних об’єктах України

Інформаційне управління
02 травня 2022, 15:05

 

Інформація щодо Чорнобильської АЕС

Держатомрегулювання офіційно повідомило МАГАТЕ про відновлення державного контролю над ядерним матеріалом на ДСП «Чорнобильська АЕС» за результатами, проведеної 27 квітня 2022 року фізичної інвентаризації ядерного матеріалу на об’єктах ЧАЕС, інспекторами МАГАТЕ та Держатомрегулювання.

Крім того, відновлено роботу системи віддаленого моніторингу МАГАТЕ технічними фахівцями Агентства.

Довідково нагадуємо, у період з 24 лютого по 31 березня 2022 року всі об’єкті ДСП «Чорнобильська АЕС» та об’єкти, що знаходяться у зоні відчуження, були захоплені військовими підрозділами рф. У зв’язку цим, на виконання статті 68b) Угоди про гарантії, 25 лютого 2022 року Держатомрегулювання надіслало до МАГАТЕ спеціальний звіт про втрату контролю над ядерним матеріалом, що знаходиться на ЧАЕС.

Щодо відновлення надійного енергоживлення ЧАЕС та Чорнобильської зони відчуження

30 квітня 2022 року Укренерго повноцінно відновило надійне енергоживлення ЧАЕС та Чорнобильської зони відчуження. Підключено останню необхідну для цього лінію електропередачі 330кВ. За цими сухими словами – 2 місяці важкої роботи енергетиків та ЗСУ, драма, бойовик і місцями наукова фантастика, яку ремонтні бригади зробили реальністю.

Уявіть собі велике важливе місто. Хай це буде Київ. До нього веде кілька швидкісних автобанів, а ще місцеві дороги і польові стежки. Автобани – це наші, Укренерго, високовольтні лінії електропередач, лінії колег систем розподілу – це дороги місцевого значення. Важливе місто – це ЧАЕС. В перші дні війни автобани (високовольтні лінії) до станції були перебиті ворогом. Диспетчери, задіявши всю винахідливість і фантастичний професіоналізм, подавали електроенергію на ЧАЕС менш потужними лініями (місцевими дорогами і стежками), за схемами, які в мирний час ніхто б навіть не розглядав. Але ворог не зупинявся – він не давав дозволу на ремонти (а це треба було в лісах, де йшли бої, обстежити понад 100км ліній, щоб знайти пошкодження і наші ремонтники були готові), потім допускав бригади Укренерго, але давав змогу зробити лише частину роботи, а за цей час російські снаряди наносили нові пошкодження. Після відходу росіян ремонтники одразу після саперів досліджували посічені десятки кілометрів ліній, відновлювали опори та інше обладнання, відновили за тимчасовою схемою живлення ЧАЕС і Славутича. Два тижні тому до ЧАЕС відновили одну високовольтну лінію – це можна порівняти, що в?їзд до Києва можливий лише з Одеської траси, і ось нарешті – всі «автобани» відновлені, щоб станція і сховища ядерних відходів мали повноцінне надійне електропостачання.