Заступник голови Комітету з питань антикорупційної політики О.Мошенець: Зупиніть депортацію Українського народу!

Інформаційне управління
30 квітня 2022, 16:56

 

В Україні третій місяць триває широкомасштабне вторгнення російських окупантів.

російські війська інтенсивно обстрілюють українські міста і села, використовуючи авіабомби, важку артилерію, ракети та вчиняють геноцид українського народу, найбільший у Європі з часів Другої світової війни.

Так, за останні місяці з окупованих міст України російські війська примусово вивезли до рф понад 500 тисяч українців, в тому числі 121 тисячу дітей. Депортація здійснювалась переважно зі східних регіонів України, зокрема, з Маріуполя.

 За деякими відомостями перша депортація з тимчасово захоплених територій Донецької і Луганської областей під виглядом «евакуації» була здійснена 18 лютого 2022 року, тоді рф вивезла 90 тисяч громадян України.

Перед перетином російського кордону з українцями проводять «фільтраційні» бесіди, тобто допити, забирають документи, телефони і відправляють до економічно депресивних регіонів рф, зокрема до Сибіру, Чувашії, за Полярне коло та на острів Сахалін, із забороною залишати російські регіони протягом двох років. Подальша доля вивезених громадян України здебільшого невідома.

Під виглядом «евакуації» російські окупанти здійснюють масову депортацію громадян України на територію рф, що є воєнним злочином та може бути кваліфіковано як викрадення людей.

російський агресор порушує всі міжнародні договори, регіональні угоди з прав людини, національне законодавство тощо, які є основою загальної декларації прав людини.

Особливо цинічним злочином є вивезення до рф тисяч українських дітей, які перебували в інтернатах чи дитячих будинках або потрапили без батьків у руки російських окупантів.

Кожного дня кількість вивезених до рф українців зростає.

Необхідно повернути додому примусово вивезених до рф громадян України. Український народ страждає від воєнних злочинів вчинених російським агресором. Звертаюся до Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй, Економічної і соціальної ради Організації Об’єднаних Націй, Ради Європи, Європейського Союзу та Організації з безпеки і співробітництва в Європі сприяти припиненню депортації українського народу до рф, поверненню на Батьківщину вже депортованих осіб та дотриманню загальної декларації прав людини.

Закликаю міжнародні організації сприяти дотриманню рф невід'ємних прав людини і громадянина й основних свобод українського народу.