Комітет з питань здоров’я нації підтримав законопроект щодо обмеження обігу ліків, виробництво яких розташовано на території росії або Білорусі

Інформаційне управління
29 квітня 2022, 15:04

На засіданні Комітету з питань здоров’я нації депутати розглянули проект Закону №7313 щодо обмеження обігу лікарських засобів, виробництво яких розташовано на території росії або Республіки Білорусь.

На сьогодні вже запроваджено заборону на ввезення в Україну ліків російського та білоруського виробництва. Водночас через інші країни до нас можуть потрапляти лікарські засоби міжнародних фармацевтичних компаній, вироблені на російських підприємствах або з їх сировини.

Законопроектом пропонується надати можливість МОЗ відмовляти у державній реєстрації лікарського засобу або скасовувати його державну реєстрацію в Україні у разі, коли буде виявлено, що один, декілька або всі етапи виробництва лікарського засобу здійснюються підприємствами, виробничі потужності яких розташовані на території росії або Білорусії.

Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді включити проект Закону до порядку денного та за результатами розгляду прийняти його за основу і в цілому.

Також депутати розглянули проект Закону №7290. Законопроект розроблений Кабінетом Міністрів з метою приведення положень Кримінального кодексу України у відповідність до норм міжнародного кримінального і гуманітарного права для забезпечення притягнення до відповідальності за міжнародні злочини, скоєні під час збройної агресії росії (геноцид, злочин агресії, злочини проти людяності та воєнні злочини).

Зокрема, законопроект вносить до переліку осіб, що перебувають під захистом міжнародного права, категорію «медичний персонал». До Кримінального кодексу вводиться покарання «за умисне заподіяння удару по будівлі, обладнанню, медичній установі чи транспортному засобу, що має належним чином емблему або розпізнавальний знак, встановлені гуманітарним правом».

Члени Комітету підтримали пропозицію МОЗ щодо уточнення положень статті 434 Кримінального кодексу України. У першій версії документу пропонувалось встановити відповідальність за недбале виконання обов’язків стосовно хворих та поранених. У міністерстві вважають, що потрібно уточнити, в яких саме випадках, і пропонують додати: «якщо йому завідомо відомо, що це може мати тяжкі наслідки для пораненого або хворого».

Депутати підтримали законопроект з правкою МОЗ та направили висновок до Комітету з питань правоохоронної діяльності, який є головним при розгляді документу.