Руслан Стефанчук: Зі спікерами парламентів Румунії, Північної Македонії та Швейцарії ми обговорили план відновлення України

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
27 квітня 2022, 21:23

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук під час брифінгу подякував спікерам парламентів Румунії, Північної Македонії та Швейцарії за візит до України.

«Вони привезли енергію своїх народів для того, щоби підтримати Україну. Ми обговорили всі питання, що стосуються підтримки України. Дуже чітко п’ять основних напрямів — санкційну політику проти рф; а також фінансову, гуманітарну, євроінтеграційну та військову допомогу Україні. І важливо, що ми обговорили план відновлення України. Цим складним шляхом ми будемо йти разом із нашими друзями», — наголосив Руслан Стефанчук.

Зі свого боку, Голова Національної Ради Федеральних Зборів Швейцарської Конфедерації Ірен Келін зазначила, що Швейцарія відчуває біль українців і намагається допомогти. Вони вже запровадили п’ять пакетів санкцій проти росії та надають гуманітарну допомогу Україні.

«Хочу сказати, що наша країна перебуває на боці міжнародного права, а це означає — перебуває на вашому боці… Ми робимо все з нашого боку, щоби життя у вас було нормалізовано. Хочу зазначити, що наша країна перебуває з вами в дружніх, продуктивних стосунках із 1991 року. Запевняю, після того, як буде перемога, ми будемо готові долучитися до відновлення вашої країни. Ми на вашому боці!» — закцентувала Ірен Келін.

Голова Сенату Парламенту Румунії Флорін Кицу зазначив, що Румунія надасть допомогу, включно з військовою, яка необхідна для перемоги. Він наголосив на необхідності впровадження санкцій належним чином та запевнив, що Румунія підтримує прагнення України приєднатися до ЄС і надасть експертну допомогу для цього.

«Якщо хто й заслуговує бути членом ЄС — так це Україна. Якщо говорити про двосторонні відносини України та Румунії, я думаю, що зараз підійшов той дуже слушний момент, щоби ці відносини були на рівні стратегічного партнерства. Не переживайте про тих українців, які перебувають наразі в Румунії. Ми подбаємо про всі їхні потреби», — підкреслив Флорін Кицу.

Голова Собранія Республіки Північна Македонія Талат Джафері також запевнив про повну та безперечну підтримку України. Він нагадав, що Північна Македонія надає допомогу Україні як фінансову, так і збройну.

«Ми приєднаємося до зусиль, спрямованих на відновлення України після того, як ця абсолютно абсурдна війна завершиться. Сьогодні я на власні очі бачив усі ті акти жорстокості, які чинилися проти України та її громадян, і я обіцяю, що докладу всіх особистих та інституційних зусиль, аби ці акти отримали справжнє найменування. Бо все це ніяк інакше не назвеш, як геноцидом», — наголосив Талат Джафері.