Руслан Стефанчук: Перебування в Україні спікерів парламентів Румунії, Північної Македонії та Швейцарії – яскравий приклад того, як народи цих країн підтримують Український народ

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
27 квітня 2022, 18:06

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук відвідав постраждалі райони Київщини — Ірпінь та Гостомель  — разом із Головою Собранія Республіки Північна Македонія Талат Джафері, Головою Національної Ради Федеральних Зборів Швейцарської Конфедерації Ірен Келін та Головою Сенату Парламенту Румунії Флорін Кицу.


Руслан Стефанчук висловив глибоку вдячність спікерам трьох країн за те, що відгукнулися на його запрошення відвідати Україну, тим самим демонструючи свою підтримку нашої держави у цей складний час.


«Ваша підтримка відчутна і ми дуже вдячні за неї. Я звернувся до спікерів парламентів світу, щоб вони приїхали до України та на власні очі побачили, що зробила росія за ці два місяці. Ті спікери, які мали сумніви, приїжджають сюди й бачать цей жах. Ті спікери, які не мали сумнівів, приїжджають до нас та ще більше переконуються у своїй правоті та стають ще сильнішими в підтримці України. Ми парламентарії – представники наших народів, тому ваше перебування тут – це яскравий приклад того, як народи ваших країн підтримують український народ», — наголосив Руслан Стефанчук.


Спікер Парламенту України додав, що йому важливо було показати гостям не лише рівень руйнації українських міст з боку росії, а й той героїчний спротив, який чинить український народ впродовж вже більш як два місяці повномасштабної агресії проти нашої держави.


Зі свого боку, спікери парламентів Румунії, Північної Македонії та Швейцарії наголосили, що вражені побаченим та готові надалі підтримувати Україну своїми можливостями.


Голова Собранія Республіки Північна Македонія Талат Джафері зауважив, що представники країн Західних Балкан добре розуміють, що відбувається в Україні, і це має прояви геноциду.  


«Ми пам’ятаємо події, які відбувалися в Косові, у Сребрениці, в Боснії та Герцеговині. Ми дуже добре вас розуміємо. Хочу сказати, що прикладу максимум зусиль для того, щоб підтримати Україну і на двосторонньому рівні, і на рівні тієї двосторонньої підтримки, яка буде надаватися Україні з боку міжнародної спільноти», — зазначив Талат Джафері.


Голова Національної Ради Федеральних Зборів Швейцарської Конфедерації Ірен Келін також висловила слова солідарності з українським народом.


«Коли ми у Швейцарії спостерігали те, що тут відбувалося, по телебаченню, ми були глибоко вражені. Але коли ми побачили на власні очі, ми відчули, що це було просто пекло. Ви в цьому пеклі не втратили мужності. Ви впевнені в майбутньому і думаєте про те, як організувати відновлення країни. Ми завжди на стороні міжнародного права, на стороні міжнародно-гуманітарного права. І ми сподіваємося, що найближчими тижнями, найближчими місяцями ми будемо біля вас і разом з вами, і відбудуємо незалежну, суверенну, квітучу Україну», — підкреслила пані Ірен.


Зі свого боку, Голова Сенату Парламенту Румунії Флорін Кицу висловив впевненість у перемозі України у війні та готовність Румунії надалі допомагати Україні.


«Ми були з вами з перших годин. У нас дуже багато біженців з України. Ми для них працюємо і я впевнений, ми маємо ще більше допомагати їм. І також маємо зробити більше для України. Це мають бути посилені санкції проти росії. Але це також повинні бути думки про те, як ми маємо відновлювати Україну. Ми маємо допомагати відновити вашу країну. Ми бачимо тут дуже високий дух українського народу. І ми впевнені, що за Україною буде перемога», — наголосив Флорін Кицу.