Після припинення воєнного стану в Україні добровольці тероборони, утвореної територіальною громадою, отримають статус учасника бойових дій

Інформаційне управління
20 квітня 2022, 11:18

Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів звернувся до Міністерства у справах ветеранів України щодо стану виконання Закону України від 15.03.2022 за реєстр. № 2121-IX «Про внесення змін до деяких законів України про уточнення норм, що врегульовують питання визначення категорій осіб, які визнаються ветеранами війни та членами сімей загиблих Захисників та Захисниць України і надання їм соціальних гарантій».

Так, законом розширено коло осіб віднесених до числа учасників бойових дій та до осіб з інвалідністю внаслідок війни. Відповідний статус матимуть:

добровольці Сил територіальної оборони Збройних Сил України;

особи зі складу добровольчого формування територіальної громади,

особи зі складу громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону,

особи, які брали участь у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави, внаслідок військової агресії Російської Федерації проти України.

Також змінами у чинному законодавстві розширено перелік осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною. Відповідний перелік доповнено особами, яким починаючи з 2014 року вручено орден «Золота Зірка» та особами, які нагороджені орденом Богдана Хмельницького трьох ступенів, орденом княгині Ольги трьох ступенів.

Варто зазначити, що Закон розмежовує осіб, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» на сім’ї загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України і сім’ї загиблих (померлих) ветеранів війни. Таким чином запроваджується системний підхід у державній політиці щодо підтримки відповідних категорій громадян, що здійснювали героїчну діяльність по захисту суверенітету України.

За даними Міністерства, Міжвідомча комісія з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій та виплати одноразової грошової допомоги в разі загибелі (смерті) або інвалідності волонтера і деяких інших категорій осіб відповідно до Закону України  «Про  статус  ветеранів  війни,  гарантії  їх  соціального  захисту» відновить свою роботу після припинення або скасування воєнного стану в Україні, згідно з рішенням Уряду.

«Буде  розроблено  відповідний  порядок надання зазначеним особам даного статусу», - зазначає Міністерство у справах ветеранів України.

Після набуття добровольцями тероборони, утвореної територіальною громадою, відповідного правового статусу (учасника бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни) або ж, у разі їх загибелі, членами їхніх сімей статусу члена сім’ї загиблого (померлого) Захисника і Захисниці України, їм надаватимуться такі пільги:

Назва категорії пільговика/вид пільги

Учасники бойових дій

Особи з інвалідністю внаслідок війни

Члени сім’ї загиблого (померлого) ветерана війни

1

Безоплатне забезпечення санаторно-курортним лікуванням або одержання компенсації вартості самостійного санаторно-курортного лікування

Один раз на рік

щороку/один раз на два роки одержувати грошову компенсацію

Один раз на два роки

2

Знижка плати за користування житлово-комунальними послугами в межах норм споживання

75%

100%

50%

3

Безоплатний проїзд

міським, приміським та міжміським (один раз на два роки) транспортом

міським, приміським та міжміським (І-ІІ гр.–один раз на рік, ІІІ гр.–один раз на два роки) транспортом

-

4

Знижка вартості палива, в межах норм, встановлених для продажу населенню, для осіб, які проживають у будинках, що не мають центрального опалення

75%

100%

50%

5

Абонементна плата 50 відсотків від затверджених тарифів/встановлення на пільгових умовах квартирних телефонів

50%/70%

50%/100%

50%/70%

 

Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів засвідчує безмежну вдячність звитяжним громадянам, які увійшли у склад добровольчих  формувань  територіальних  громад та пліч-о-пліч зі Збройними Силами України боронять Україну від військової агресії Російської Федерації.

Слава кожному Захиснику та Захисниці України!

Слава Україні!