ІНФОРМАЦІЙНИЙ ДАЙДЖЕСТ щодо реакцій парламентів світу

Інформаційне управління
16 квітня 2022, 11:31

 США

14 квітня сенатор Стів Дейнс та конгресменка Вікторія Спартц стали першими офіційними особами США, які приїхали з візитом до України від початку російського вторгнення. Вони відвідали Київ та його передмістя, що постраждали від звірств росіян, на знак солідарності з Україною.

Як зазначив Дейнс, їхній візит до Києва має на меті стати «заохоченням посадовців США і лідерів інших країн відвідати Україну, щоб висловити свою підтримку». Спартц, яка минулого року стала першою в історії українкою, обраною до Конгресу, також додала, що для них важливо відкрито продемонструвати свою підтримку та послати сигнал усім українцям про те, що американцям насправді болить ця війна.

І Спартц, і Дейнс підтвердили, що вони обоє підтримують зусилля обох партій Конгресу, спрямовані на прискорення постачання зброї українській армії.

14 квітня група сенаторів написала листа президенту США Джо Байдену, в якому закликала його призначити координатора з питань надання допомоги задля зміцнення безпеки України.

Сенатори Джин Шахін, Роб Портман, Роджер Вікер та Дік Дурбін вважають, що такий координатор допоможе синхронізувати зусилля урядів США та України, а також скоротити терміни реагування під час надсилання допомоги до Європи.

Як зазначається у цьому листі, головне завдання такого координатора полягатиме в тому, щоб «керувати міжвідомчими заходами щодо оцінки оборонних потреб України та врегульовувати конфлікти у галузі, де перетинаються юрисдикції Державного департаменту та Міністерства оборони». Ця людина також спілкувалася б із союзниками та партнерами США «з питань, пов’язаних із передачею наявних запасів, оцінюючи можливості партнерів».

 НІМЕЧЧИНА

Голова парламентського комітету у справах європейських країн Антон Гофрейтер розкритикував канцлера Олафа Шольца за відсутність чіткої політичної позиції у питаннях, що стосуються України. Він вважає, що допоки уряд говорить про перелом у політиці Німеччини, країна насправді «стрімко втрачає повагу всіх своїх сусідів».

Гофрайтер вимагає, щоб Німеччина якнайшвидше надала Україні важке озброєння та припинила блокувати ембарго на енергоресурси. Він визнав, що завдання максимального тиску на уряд Німеччини є непростим, але саме цього вимагають реалії «жорстокої війни на знищення».

 МОЛДОВА

14 квітня, незважаючи на протести фракції соціалістів-комуністів, парламент Молдови проголосував за законопроєкт в остаточному читанні, який забороняє носіння георгіївської стрічки, а також символи «V» та «Z».

Після оприлюднення нового закону особи, які виробляють, продають, володіють, розповсюджують або демонструють вищезгадані символи, у якості покарання отримають штраф у розмірі до 9000 леїв (488 доларів США), або від 30 до 60 годин громадських робіт.

 

 ПОЛЬЩА

14 квітня Польща також прийняла остаточну редакцію закону, яка забороняє використання символіки, що виправдовує повномасштабне вторгнення Росії, а також забороняє імпорт і транспортування російського та білоруського вугілля.

Порушення положень щодо використання російської символіки карається штрафом або позбавленням волі на строк до 2 років. Що стосується вугілля, то за спробу його незаконного імпорту накладатиметься штраф у розмірі до 4 мільйонів доларів США, з конфіскацією товару державою.

 РУМУНІЯ

14 квітня член парламенту Румунії та підприємець Себастьян Бурдужа оголосив про запуск нової колекції NFT задля підтримки відновлення України. До колекція увійшли 9 різних NFT, кожний з яких представляє місто-мученик в Україні. Кошти, отримані від продажу, будуть у повному обсязі перераховані на офіційні рахунки, що були відкриті урядом України для відбудови країни.

Парламентар каже, що технології – це його найперший союзник, тож вони мають бути задіяні «в ім’я справедливості та миру в усьому світі». Для нього запуск колекції NFT – це спосіб «не мовчати, коли стикаєшся з насильством та несправедливістю».

Бурдужа також відомий тим, що вже у перші дні війни запустив гуманітарну кампанію March4Ukraine, під час якої було зібрано понад 200 тонн речей найпершої потреби та пожертвувано понад 30 000 євро.