Комітет з питань прав людини рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект щодо створення механізму набуття правового статусу осіб, зниклих безвісти за особливих обставин

Інформаційне управління
11 квітня 2022, 12:00

 

На своєму засіданні, проведеному 8 квітня 2022 року, Комітет розглянув проект Закону України про внесення змін до Закону України "Про правовий статус осіб, зниклих безвісти", реєстр. №7244 від 02.04.2022 року, та рекомендував Верховній Раді вказаний проект Закону включити до порядку денного сьомої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання та за наслідками розгляду в першому читанні прийняти за основу та в цілому з урахуванням пропозицій Комітету.

Законопроект покликаний виправити недоліки чинної редакції Закону України «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти» та створити дієвий механізм набуття правового статусу осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, вирішення питань щодо їх обліку, розшуку, а також соціального захисту членів їхніх сімей.

Проектом Закону пропонується замість Комісії з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин (далі – Комісія) утворити нову інституцію - Уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин (далі – Уповноважений), який є посадовою особою Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України. Така новела є необхідною з огляду на невизначений правовий статус Комісії, яка так і не змогла належним чином розпочати свою діяльність та виконувати покладені на неї обов’язки.

Ще одним нововведенням законопроекту є створення Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин на базі Міністерства внутрішніх справ України, яке визначається його держателем. Варто зазначити, що наразі до єдиної інформаційної системи Міністерства внутрішніх справ України входять, зокрема, бази (банки) даних щодо розшуку осіб, зниклих безвісти, тому зазначені зміни до Закону не потребуватимуть додаткового фінансування з Державного бюджету України, а зможуть бути виконані в межах поточних витрат на утримання зазначених баз даних.

Народні депутати України – члени Комітету під час розгляду проекту Закону реєстр. №7244 вказали на актуальність та нагальність відповідних змін в умовах зростаючої кількості осіб, зниклих безвісти, що спричинене широкомасштабним вторгненням Російської Федерації на територію України. З метою усунення незначних недоліків у тексті проекту Закону Комітет надав до нього свої пропозиції.

Працюємо та сподіваємось на підтримку законопроекту Верховною Радою України.