Ситуація на атомних об’єктах України

Інформаційне управління
09 квітня 2022, 11:15

 

Інформація щодо Чорнобильської АЕС

В період з 24 лютого по 31 березня 2022 року всі об’єкти ДСП «Чорнобильська АЕС» та об’єкти, що знаходяться у зоні відчуження, були захоплені військовими підрозділами російської федерації.

Як відомо, 31.03.2022 близько 20:00 російські окупанти покинули територію промислового майданчику ЧАЕС.

Ситуація на майданчику ДСП «Чорнобильська АЕС» станом на 08.04.2022.

Фізичний захист майданчику ДСП «Чорнобильська АЕС» здійснюється силами підрозділів Національної гвардії України.

Експлуатуюча організація (ДСП «Чорнобильська АЕС») забезпечує ядерну та радіаційну безпеку установок, розташованих на майданчику ЧАЕС.

Незважаючи на підвищення рівня радіоактивного забруднення території майданчика ДСП «Чорнобильська АЕС» та зони відчуження через недотримання окупантом вимог радіаційної безпеки та санітарно-пропускного режиму, радіаційний стан на майданчику та параметри обладнання, що контролюються оперативним персоналом ЧАЕС, знаходяться в межах, визначених відповідними технологічними регламентами ядерних установок та об’єктів призначених для поводження з РАВ.

За інформацією Державного агентства України з управління зоною відчуження автоматизована система моніторингу радіаційного стану більше не працює та потребує відновлення. Ця система контролювала потужність еквівалентної дози гамма-випромінювання по всій зоні відчуження в 39 стаціонарних точках в режимі реального часу. Внаслідок збройної агресії Російської Федерації ДСП "Екоцентр" було пограбовано, а серверні приміщення, які займалися обслуговуванням та обробкою цієї інформації, вилучені окупантами.

Завдяки Київської обласної військової адміністрації та всіх залучених у процес відновлення інфраструктури – у зоні відчуження по річці  Уж (с. Черевач) відновлено можливість для пішого переходу та проїзду автомобілів із великим кліренсом.

Досить велика частина людей завдяки цій можливості переходу – вийшла\виїхала із Чорнобиля для зустрічі з близькими, відновлення фізичних та моральних сил після окупації. 

Проходить підготовка до ротації персоналу станції. Планується повернути додому 59 співробітників ЧАЕС, 13 з яких перебувають на робочих місцях з самого початку окупації (вже понад 1000 годин).

Триває дозиметрична розвідка майданчика станції. Окупанти повністю нехтували правилами радіаційної безпеки, що привело до забруднення радіацією офісних та виробничих приміщень ЧАЕС.

У місті Чорнобиль співробітники та самосели згуртовано та дружньо пережили важкий час окупації. Зв'язок з віддаленими селами був дуже ускладнений, особливо з тими, до яких треба добиратися через міст над р. Прип’ять. Зараз ця комунікація також ускладнена, але за наявною інформацією люди не бажають евакуйовуватися та мають дуже базове забезпечення. Для бажаючих евакуюватися є можливість звернутися до представників ДАЗВ або Скирди Олександра у м. Чорнобиль.

Активно ведуться відновлювальні роботи силами ЗСУ (перевірка безпеки) та звичайно ж декількома ремонтними бригадами. Це дуже важливо як для забезпечення мобільним зв’язком зони, так і для загальних технологічних та побутових потреб.

Найближчим тижнем планується налагодити зв’язок з метою організації документообігу з підприємствами ДАЗВ, з Національна поліція України та ДСНС України.

Забезпечено охорону територій об’єктів КВ «Вектор» та ЦСВЯП для уникнення випадків мародерства та підготовки для заходу на роботу персоналу. Технологічна частина об’єктів не пошкоджена, але є пошкодження та крадіжки у адміністративно-офісних будівлях.

На поточний момент та найближчими тижнями буде зберігатися дуже обмежений режим доступу для персоналу підприємств, та практично відсутній або за попереднім погодженням – доступ для інших осіб. Проводяться роботи із забезпечення безпеки переміщень, аналіз наявної інфраструктури контроля рівня радіації.

Попереднє погодження відбувається офіційно через ДАЗВ із обов’язковим інформуванням від ДАЗВ Національної поліції.

 

Інформація про співробітництво з Західноєвропейською асоціацією ядерних регуляторів (WENRA)

Під час засідання 5-6 квітня 2022 року Західноєвропейської асоціації ядерних регуляторів (WENRA), окрему сесію було присвячено поточній ситуації в Україні, що склалася у зв’язку із військовою агресією російської федерації проти нашої країни.

Виконуючий обов’язки Голови Держатомрегулювання України Олег Коріков доповів про поточну ситуацію із забезпеченням ядерної та радіаційної безпеки на майданчиках Запорізької АЕС, що вже понад місяць перебуває в окупації російських терористів, а також Чорнобильської АЕС та зони відчуження, що завдяки мужності Збройних сил України нещодавно були звільнені від російських окупантів. Також він окреслив поточну співпрацю України з МАГАТЕ у частині забезпечення виконання міжнародного законодавства у сфері використання ядерної енергії під час війни в Україні. 

Члени WENRA обговорили роль та функції асоціації та можливі шляхи допомоги Держатомрегулюванню у здійсненні функцій регулювання ядерної та радіаційної безпеки в умовах воєнного стану.

Слід відмітити те, що керівництво та члени WENRA без вагань підтримали пропозицію Держатомрегулювання щодо відсторонення російського та білоруського державних органів регулювання ядерної та радіаційної безпеки від пленарного та інших засідань WENRA, а також від участі у поточних задачах WENRA та її робочих групах, до завершення збройної агресії росії проти України.     

Також у ході засідання учасники проінформували щодо подій, які відбулись в країнах з попереднього пленарного засідання, головні технічні досягнення на ядерних установках, зміни у законодавстві країн-членів WENRA тощо.

Окрім цього, учасники заслухали звіти керівників робочих груп:

- з питань поводження з РАВ та зняття з експлуатації (WGWD);

- з питань гармонізації реакторів (RHWG);

- щодо імплементації референтних рівнів для дослідницьких реакторів (WGRR);

- спеціальної Координаційної групи WENRA з оновленням референтних рівнів (SRL SG).

Під час своєї презентації очільниця RHWG Гізела Стоппа відмітила значний прогрес України у імплементації референтних рівнів WENRA для діючих реакторів АЕС. 

Наступне пленарне засідання Західноєвропейської асоціації ядерних регуляторів (WENRA) відбудеться у листопаді 2022 року.