«Погоджуючись на нейтралітет сьогодні — Україна ризикує потрапити у рабство завтра» — Іванна Климпуш-Цинцадзе французьким депутатам

Інформаційне управління
06 квітня 2022, 13:59

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС разом із колегами з Комітету із зовнішньої політики та міжпарламентської співпраці провели онлайн зустріч із французькими парламентарями.

Голова Комітету подякувала за підтримку, яку Україна отримує від ЄС за головування Франції, але зазначила, що Франція може і повинна зробити більше: «Ми чуємо, що Франція готова нас підтримати морально і фінансово, але я не бачу, що Франція готова допомогти нам захищатися чимось серйознішим, ніж ковдри». Іванна Климпуш-Цинцадзе закликала надати Україні важку зброю, винищувачі та засоби протиповітряної оборони. «У НАТО стверджують, що запровадження безпольотної зони над Україною не розглядається. Тоді дайте нам спеціальну зброю і техніку, якою ми зможемо закрити небо самі», — сказала голова Комітету. Вона також зазначила, що Франція може піти далі у запровадження санкцій проти росії: «Буквально учора ЄС запровадив ще один пакет санкцій проти рф. Добре, що, нарешті, ідеться про ембарго хоча би на купівлю російського вугілля, а також обговорюють ембарго на російську нафту. Але Європа також має відмовитися від російського газу. Чому? Тому що саме за енергоносії, починаючи з 24 лютого, відколи триває війна, Європа щодня платить росії 700 мільйонів євро. Вона фактично спонсорує російський тероризм в Україні. І це має бути зупинено».


Іванна Климпуш-Цинцадзе також переконана, що ЄЄ має закрити ті лазівки, які є в уже запроваджених санкціях. Якщо йдеться про відключення російських банків від SWIFT — то це має стосуватися усіх, а не шести чи восьми-банків. Тоді цей інструмент буде дієвим.

Щодо опції, яку зараз багато обговорюють в тому числі і у Франції — відмовитися від курсу на членство в НАТО — голова Комітету нагадала, що Україна — парламентсько-президентська держава. Вона була нейтральною і позаблоковою у 2014 році, коли росія вперше напала, незаконно анексувала Крим і тимчасово окупувала частину східної території України: «Нейтралітет не захистив нас від нападу Росії і від порушення нею міжнародних домовленостей. Ми впевнені, що, погоджуючись на нейтралітет сьогодні, Україна ризикує потрапити у рабство завтра. У такому разі вона ризикує стати ще однією федеральною територією росії. Бо саме такою є мета росії — зробити так, щоб України як держави не існувало. І росія дуже чітко про це заявила, що вона хоче деміліритазувати, деукраїнізувати та деєвропеїзувати Україну».

Голова Комітету впевнена, що лише український народ, який захищає свою країну, має вирішувати куди іти: «Зараз майже 70% українців підтримують приєднання України до НАТО. І ми переконані, що якби у 2008 році НАТО надало Україні план дій — ми б не отримали вторгнення у Грузію і напад на Україну, який триває вже 8 років». Іванна Климпуш-Цинцадзе заявила, що гарантії безпеки Україні може дати тільки НАТО, а конкретніше — членство в НАТО. Бо усі запевнення у підтримці суверенітету, які Україна отримала, зокрема, в рамках Будапештського меморандуму, виявилися фіґовим листком.

Щодо переговорів з росією — максимум, що вони, на думку Іванни Климпуш-Цинцадзе, можуть дати — це тимчасове припинення вогню: «Не варто сподіватися на мирну угоду з росією. Бо не можна вести переговори, коли біля твоєї скроні зброя, коли тебе ґвалтують, ти стікаєш кров’ю, а дім твій зруйновано. Це не переговори про мир. Немає країни у світі, яка б бажала миру більше, ніж бажає Україна. Але мир нам потрібен не через капітуляцію, не через відмову від наших цінностей та нашого суверенітету, не через відмову від права зберегти себе як націю». Голова Комітету висловила сподівання, що французькі політики та французький народ підтримають вибір українців самим обирати своє майбутнє. «Ми хотіли б побачити від вас більше сміливості, так як зараз українці це демонструють. Ми хочемо побачити від вас здатність протистояти викликам разом. Росія не зупиниться, якщо її не зупинити. Якщо Україна впаде чи капітулює у цій війні — Росія цю війну принесе в інші регіони. А це не в інтересах ні ЄС, ні НАТО», — заявила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Голова Комітету також наголосила на колективній відповідальності росіян за війну в Україні: «Це не путін особисто вбиває наших громадян, ґвалтує жінок, вбиває дітей, кидає бомби на наші міста, забирає в нас домівки. Це конкретні люди, які роблять це на нашій землі». Вона нагадала французьким депутатам, що понад 80% російських громадян підтримують війну в Україні, а решта, навіть ті, які з цим не згодні, — своєю мовчанкою цю війну санкціонують. У міжнародному праві є такий термін як колективна відповідальність, сказала голова Комітету, і саме він сьогодні стосується усієї росії за війну, яку вона веде проти України.