Олександр Корнієнко: Механізм винагород за добровільну передачу бойової техніки ЗСУ стане додатковим стимулом для окупантів скласти зброю

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
02 квітня 2022, 10:14

 

Механізм винагород за передачу Збройним Силам України бойової техніки держави-агресора є ефективним. Таку думку висловив Перший заступник Голови Верховної Ради України в ефірі телемарафону «Єдині новини», коментуючи ухвалені 1 квітня Парламентом закони, зокрема, «Про встановлення винагород за добровільно передану Збройним Силам України придатну для застосування бойову техніку держави-агресора» (реєстр. № 7229).

За словами Олександра Корнієнка, зараз впорядковано й визначено суми за передачу ЗСУ техніки.

«За гелікоптер – 500 тисяч доларів, танк – 100 тисяч відповідно. Якщо, наприклад, хтось готовий з літаком прибути до нас – то це мільйон доларів. Там є певна градація», - зауважив  Перший віцеспікер.

«Ми розуміємо, що, з одного боку, у нас є багато охочих солдатів армії країни-агресора поповнити свій матеріальний статус, і ми нічого тут не вбачаємо поганого — якщо вони будуть здаватися не просто поштучно, а ще зі своєю технікою. І ця акція давно вже триває», - наголосив Перший віцеспікер та нагадав, що про неї вперше заявив ще на початку війни його колега й побратим Давид Арахамія.

На думку Олександра Корнієнка, враховуючи деморалізацію армії окупантів, нерозуміння солдатами сенсу заради чого вони йдуть на смерть, - інструмент винагород працюватиме.

Перший віцеспікер сподівається, що механізм винагород дозволить  залучити до Збройних Сил України техніку та стане додатковим аргументом російським солдатам прийняти рішення скласти зброю.

 

Довідково:

Законопроект №7229 встановлює винагороду за добровільну передачу ЗСУ бойової техніки держави-агресора (в доларах США):

- Бойового літака (винищувальної та штурмової авіації) – 1 000 000;

- Бойового вертольота – 500 000;

- Реактивної системи залпового вогню – 25 000 – 35 000;

- Танка, наземної артилерії (самохідної) – 100 000;

- Бойової машини піхоти (десанту), бронетранспортера, броньованої розвідувально-дозорної машини – 50 000;

- Військового автомобіля (вантажного, спеціалізованого), військового тягача, військових інженерних машин: розвідки, розмінування, мінного загородження, мостоукладних, розгородження, для прокладання шляхів, для здійснення землерийних робіт, для подолання водних перешкод – 10 000;

- Корабля 1 або 2 рангу – 1 000 000;

- Корабля 3 або 4 рангу – 500 000;

- Судна військового (допоміжного) забезпечення – 200 000;

- Судна малогабаритного бойового (розвідувального) призначення – 50 000.